Tiel - Daalt op ranglijst AD Misdaadmeter: aanpak loont
In de AD-misdaadmeter, die vandaag is gepubliceerd, is Tiel gezakt van de twaalfde naar de vierentwintigste plaats. Tiel behoort daarmee niet meer tot de top van de onveiligste gemeenten. "Vooral het aantal inbraken is het afgelopen jaar gehalveerd en sinds 2012 zelfs met 70% gedaald. Dit laat zien dat onze aanpak en inspanningen, samen met OM, politie en inwoners, werkt. Dit wil niet zeggen dat we achterover gaan leunen, we zetten onze aanpak onverminderd voort”, aldus burgemeester Hans Beenakker.
Het is nog maar drie jaar geleden dat Tiel een plek in de top 10 had in de AD-misdaadmeter. Toen gaf de burgemeester aan dat we stevig zouden inzetten om Tiel veiliger te maken. Dit gaat de goede kant op. Er is vooral een grote daling zichtbaar van het aantal woninginbraken: In 2013 werd nog 365 keer toegeslagen, in 2014 was dit aantal 175. Naast het feit dat de politie actief heeft gerechercheerd op woninginbraak en daders ook succesvol zijn vervolgd door het Openbaar Ministerie en berecht, heeft de gemeente ingezet op inbraakpreventie (bijvoorbeeld bijeenkomsten, pagina in Tiel Actueel en Waaks!), de individuele aanpak van risicojongeren, het maatschappelijk ondernemen project 'Zohra', gerichte samenwerking binnen het veiliger wijkteam en het jeugd preventieteam en de integrale aanpak binnen het veiligheidshuis.
Buurtpreventie
De afgelopen drie jaar zette Tiel zwaar in op de aanpak van woninginbraken. Daarbij werd nadrukkelijk ook de samenwerking gezocht met de inwoners. Dit leidde er onder andere toe dat er veertien buurtpreventieprojecten actief zijn, verspreid door de gemeente. Samen met politie en gemeente zorgen bewoners er voor dat inbrekers en vernielers minder makkelijk hun slag kunnen slaan.
Bewoners zijn alerter en meer betrokken bij hun straat en buurt.
Bewoners zijn alerter en meer betrokken bij hun straat en buurt.