Waardenburg - Alerte autoverkoper achtervolgt fraudeurs
Dankzij snel handelen van medewerkers van een autohandel en een bank konden agenten woensdagmiddag 22 april op de Weerdenborch in Waardenburg drie verdachten aanhouden voor internetfraude.
Een 26-jarige vrouw uit Rotterdam wilde woensdag een auto kopen bij een autohandel in Hedel. Ze betaalde door geld over te maken op de bankrekening van de autohandel. Een medewerker vertrouwde het niet omdat de naam van de vrouw die wilde betalen niet overeenkwam met de naam van de rekeninghouder. Bovendien was er sprake van een leeftijdsverschil van ruim vijftig jaar. Toen de medewerker de bank belde voor controle, bleek er sprake te zijn van phishing. Het geld was afkomstig van de bankrekening van een vrouw die op deze manier bestolen werd. Daarom is meteen de politie gealarmeerd.
Achtervolging
Zodra de vrouw hoorde dat de transactie werd onderzocht ging ze er in een andere auto vandoor. De medewerker van de autohandel zette de achtervolging in en hield de politie op de hoogte van de locatie. In een woonwijk raakte de man de auto kwijt. Er is in de wijk een zoektocht gestart. Agenten hebben op basis van een signalement twee verdachten, de 26-jarige vrouw en een 25-jarige man uit Rotterdam, staande gehouden op de Koeldert. Op de Weerdenborch in Waardenburg stond de auto geparkeerd. In de buurt troffen agenten een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan die ook voldeed aan het signalement. Ze zijn alle drie aangehouden en zitten voorlopig vast.
Internetfraude
Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter uw bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw gegevens. Lees op deze site van de politie wat u tegen phishing kunt doen.
Mail ontvangen? Verwijder het meteen!
Een bank vraagt nooit om uw bank- of privégegevens via de mail. De politie adviseert daarom nooit te reageren op e-mails waarin om persoonlijke inlogcodes en/of pincode wordt gevraagd. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Let op, klik in geen geval op een link die in de e-mail staat. Bent u toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan uw rekening zo snel mogelijk blokkeren bij uw bank. En meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).