Staatssecretaris Teeven bezoekt speciale cel voor GHB-verslaafden in Breda
Vandaag heeft Staatssecretaris Teeven een kijkje genomen in de speciale politiecel voor GHB-verslaafden in Breda. De cel werd eind maart in gebruik genomen. In de cel is een cameraverbinding tot stand gebracht met de locatie Breda van verslavingszorginstelling Novadic Kentron, zodat daar live meegekeken kan worden.
De politie en justitie worden regelmatig geconfronteerd met arrestanten die verslaafd zijn aan GHB. Het is niet verantwoord om hen zonder toediening van medicijnen en toezicht in te sluiten, daarom is voor dit samenwerkingsverband gekozen.
De politie Midden en West Brabant heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Veiligheid & Justitie, Dienst Justitiƫle Inrichtingen, de GGD en de verslavingszorginstelling Novadic Kentron een cel speciaal voor GHB-verslaafden ingericht. In deze observatiecel is een extra camera opgehangen, waardoor medewerkers van Novadic Kentron live kunnen meekijken. Verder krijgt de arrestant van een arts van deze instelling medicinale GHB voorgeschreven. Deze hoeveelheid wordt geleidelijk afgebouwd.
Bij een inbewaringstelling kan dit programma voortgezet worden in het Huis van Bewaring in Zwolle of in het Justitieel Medisch centrum in Scheveningen. Ook daar is men specifiek toegerust op de opvang van GHB-verslaafden. Verdachten die na enkele dagen toch worden vrijgelaten, kunnen het afkickprogramma verder volgen bij de verslavingszorginstelling zelf.
In de regio Midden en West Brabant wordt de politie regelmatig geconfronteerd met arrestanten die GHB gebruiken. Naar schatting kwam het enkele tientallen keren per jaar in deze regio voor dat deze verdachten zo verslaafd zijn dat de arts het niet verantwoord vond om hen zonder toediening van medicijnen (medicinale GHB) en toezicht in te sluiten.
Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de aard en omvang van GHB problematiek onder justitiabelen in Nederland, de resultaten worden deze zomer verwacht.
In maart 2011 leidde dit er bijvoorbeeld toe dat een 33-jarige Zevenbergenaar die in Prinsenbeek door buurtbewoners werd aangehouden voor een mogelijke inbraakpoging vanwege zijn verslaving werd vrijgelaten.
Dergelijke vrijlatingen zijn voor de betrokken burgers maar ook voor de politie en het Openbaar Ministerie erg onbevredigend, want het leidt tot ongelijkheid en het bemoeilijkt het recherche onderzoek.
Dit heeft geleid tot deze nieuwe afspraken tussen politie, GGD, Openbaar Ministerie, Novadic Kentron en het Ministerie van Veiligheid en Justitie en is de eerste aanzet voor de opvang van GHB-verslaafden justitiabelen. Na de zomer zal op basis van de resultaten bezien worden of ook in andere delen van Nederland dit systeem kan worden toegepast. .
Op 23 maart 2012 werd de eerste GHB-gebruiker in de speciale cel ingesloten. Inmiddels zijn al meer dan tien GHB gebruikers in deze cel ingesloten geweest.