Regio - 5 jaar 112rivierenland
De site van 112Rivierenland bestond in september vijf jaar. ,,In 2003 ben ik eigenlijk vanuit een hobby begonnen”, vertelt oprichter Gertjan Koster. In het begin werkte Koster alleen, maar al na een paar maanden zijn vader en zoon Niek en Wilco van Eldijk en Thomas van Buuren erbij gekomen. ,,Wij vormen de vaste redactie en zijn goed op elkaar ingespeeld.
door Esther Coumans
Het eerste ongeluk dat Gertjan fotografeerde, kan hij zich nog goed herinneren. ,,Het was een ongeluk op de A15. Het staat me nog goed bij. Ik maakte daar foto’s van en zette deze op de site. Vijf jaar geleden hadden we ongeveer tien bezoekers per dag, nu zitten we dagelijks op zo’n 4300 bezoekers. Het is met de jaren vanzelf zo gegroeid”, vertelt Koster.
De site is in de loop der jaren met z’n tijd meegegaan. ,,Bezoekers kunnen nu ook zelf foto’s uploaden. Nadat wij deze goed keuren, worden ze op de site geplaatst. Verder maakt Niek naast de foto’s ook filmpjes voor de site.” Gertjan legt uit dat het technische gedeelte gedaan wordt door Deactro. ,,Zij sponsoren ons. Net als onze mediapartner Extrafm en sinds kort hebben we een samenwerking met De Stad Tiel.”
Foto’s op website
Het werkgebied van de vier mannen van 112Rivierenland is vrij groot, van Vuren tot aan Dodewaard en Culemborg. In het land van Maas en Waal opereren ze iets minder. ,,Dat komt omdat het gebied nogal uitgestrekt is daar. Voordat wij er zijn, is het vaak al voorbij.” De foto’s op de site zijn onderverdeeld in ongevallen, brand, evenementen en overig.
De vier mannen hebben een fulltime baan en doen het werk voor 112Rivierenland er vrijwillig naast. ,,Eigenlijk hebben we altijd een camera en de pieper bij ons, zodat we foto’s kunnen maken waar we ook zijn. Maar ik word ’s nachts niet wakker van de pieper hoor”, lacht Gertjan. ,,Wilco ook niet, maar Niek en Thomas gaan vaak dan wel op pad. Omdat het onze hobby is, zit er geen druk achter. Ik denk dat dát ook de kracht is van onze site. Wij zijn snel ter plaatse bij meldingen en het staat ook snel op onze site. Mensen zien of horen de brandweer voorbij komen en kijken daarna op de internetsite wat er aan de hand is. Daar vinden ze alle informatie.’’
Respectvol
Hij geeft aan dat de vier een goede samenwerking hebben met ambulance, brandweer, politie en hulpdiensten. ,,In het begin was het voor hun ook even wennen dat wij stonden te fotograferen, maar nu worden er deuren geopend. De mensen kennen ons nu en we hebben een positieve naam. Wij maken geen stiekeme foto’s. We gaan er naar toe en vragen waar nodig om toestemming”, laat hij weten. ,,Ze weten dat we altijd met respect met de slachtoffers om gaan. Op onze foto’s staan nooit herkenbaar slachtoffers of familieleden. Ook de kentekens van de auto’s verwijderen we. En foto’s van reanimatie publiceren wij niet. Er zijn echt wel grenzen.”
Bron: De stad Tiel