Tiel - Aanhoudingen voor drugshandel en gebiedsverbod opgelegd
Op maandag 23 september zijn twee personen op heterdaad aangehouden op verdenking van drugshandel. De verdachten zijn, direct na aanhouding, in voorlopige hechtenis in Nijmegen geplaatst. De burgemeester legt een last onder dwangsom op aan de verdachten. In een ander incident legde de burgemeester een gebiedsverbod op voor drie maanden. Een persoon uit Tiel heeft meerdere malen overlast veroorzaakt in Tiel. Het gebiedsverbod is een maatregel om de overlast in onze stad te stoppen.
Drugshandel
De twee verdachten op verdenking van drugshandel zijn een 18-jarige inwoner van Tiel en een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie heeft hun auto in beslag genomen voor verder onderzoek. Daarnaast zijn er een aanzienlijke hoeveelheid drugs, een geldbedrag en drie telefoons aangetroffen en in beslag genomen. Strafrechtelijke maatregelen worden, door politie, in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) vastgesteld. Burgemeester Van der Meijden, van de gemeente Tiel, legt de twee verdachten bestuursrechtelijke maatregelen op. Om te voorkomen dat de personen hiermee doorgaan legt hij beide verdachten een last onder dwangsom van vijfduizend euro op. Dit houdt in dat deze personen een boete krijgen als zij opnieuw betrokken zijn bij het dealen met drugs.
Burgemeester Van der Meijden: "De aanwezigheid van drugsdealers vormt een ernstige bedreiging voor de leefbaarheid in onze wijken. Wij blijven goed samenwerken met de politie en andere instanties om drugshandelaren op te sporen en te vervolgen. Harddrugs zijn een gevaar voor onze inwoners, en wij zullen er alles aan doen om de veiligheid in Tiel te waarborgen."
Overlast veroorzaken
De persoon die meerdere malen overlast heeft veroorzaakt in Tiel krijgt een gebiedsverbod opgelegd. Dit houdt in dat de betreffende persoon gedurende drie maanden niet in het centrum van Tiel mag komen. Dit besluit is genomen om de veiligheid en leefbaarheid voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van het centrum te behouden. De persoon vertoonde verward gedrag, schreeuwde zonder reden, toonde zijn geslachtsdeel in het openbaar, liep zonder shirt en spuugde richting mensen die op het terras zaten. Reden voldoende voor burgemeester Van der Meijden om over te gaan tot een gebiedsverbod. “Het is een noodzakelijke maatregel om verdere overlast te voorkomen en de rust in de stad te herstellen.’”
Zorg voor de persoon
De maatregel is onderdeel van afspraken met zorgpartijen, politie en handhaving met als doel om de overlast van de betreffende persoon te stoppen. Zorg- en veiligheidspartijen werken hierin onder regie van de gemeente nauw samen. Naast het opleggen van een gebiedsverbod vindt de gemeente het belangrijk om verder te kijken dan alleen straffen. Bij personen die overlast veroorzaken, wordt ook gekeken naar hun individuele situatie. Vaak hebben zij zorg en ondersteuning nodig. Het doel is niet alleen om de openbare orde te handhaven, maar ook om oplossingen te vinden die rekening houden met de behoeften van de betrokken persoon. Voor de betreffende persoon is verdere zorg en ondersteuning ingezet.
Meld overlast
Ervaart u overlast? Bijvoorbeeld door gebruik van alcohol op straat, rondhangende personen of zwervers? Meld dit dan bij de handhavers van AVRI via de app of via 0345- 585 353 of bij de politie via 0900-8844.
Signalen melden
Inwoners kunnen ook een belangrijke rol spelen door verdachte situaties te melden. Dit kan via de politie 0900-8844 of bij spoed 112. Wie anoniem wil blijven, kan bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Een melding kunt u ook online doen via de website van Meld Misdaad Anoniem. Uw tip wordt doorgezet naar de politie maar uw gegevens worden niet gedeeld.
Voorbeelden van signalen om te melden zijn: een onverklaarbaar hoog inkomen, veel contant geld, dure aankopen, overlast van drugsgebruikers of -dealers, een sterke wietlucht, afgeplakte ramen, veel aanloop of nachtelijk bezoek of onbekende personen in de buurt.
Voorbeelden van signalen om te melden zijn: een onverklaarbaar hoog inkomen, veel contant geld, dure aankopen, overlast van drugsgebruikers of -dealers, een sterke wietlucht, afgeplakte ramen, veel aanloop of nachtelijk bezoek of onbekende personen in de buurt.