De burgemeester van West Betuwe wil een bedrijfspand aan de Ringweistraat in Waardenburg voor twaalf maanden sluiten. De politie heeft op 20 augustus dit pand doorzocht vanwege een opsporingsonderzoek. De politie trof een grote hoeveelheid harddrugs en druggerelateerde zaken aan. Deze vondst vormt een aantasting van de veiligheid en leefbaarheid. Daarom besluit de burgemeester om het pand in principe te sluiten. De verhuurder krijgt nog een kans om een zienswijze in te dienen.
Tijdens het politieonderzoek zijn onder andere cocaïne base en restanten cocaïne HFI aangetroffen. Het gaat om een overschrijding van 28 keer de maximaal gedoogde gebruikershoeveelheid harddrug. Er is >1500 liter aan vloeistoffen en zuren aangetroffen, zoals ethylacetaat, zoutzuur en zwavelzuur. Ook is >200 kilogram aan vaste stoffen aangetroffen zoals caustic soda, actieve koolstof en calciumchloride.
Verder zijn er zaken aangetroffen zoals inductiekookplaten, dompelaars, een centrifuge en persframe met persmallen. Daarnaast trof de politie meer dan 1000 euro contact geld aan.
Op basis van de bevindingen van de politie staat het vast dat een grote hoeveelheid harddrugs op het perceel is aangetroffen. Het is bekend dat de aangetroffen stoffen kunnen worden gebruikt bij de bewerking van cocaïne. Daarnaast duiden de geconstateerde omstandigheden op een handelsonderneming voor verkoop, aflevering of verstrekking van drugs. Het is aannemelijk dat het pand een rol vervult binnen de keten van de handel in harddrugs, met alle daaraan verbonden risico’s.
“Sluiting van een bedrijfspand is een stevige maatregel”, zegt burgemeester Stoop. “Het is
tegelijkertijd ook een duidelijk signaal dat we dit soort middelen en handel niet in onze
gemeente willen hebben.”
Verhuurder
De overtreders huren het pand. Door de sluiting van het pand en het erf wordt ook de verhuurder getroffen. De verhuurder wordt de overtreding verweten. Van een eigenaar van een bedrijfspand wordt namelijk verwacht dat hij zich informeert over het gebruik van het door hem verhuurde pand. Het is daarbij niet voldoende om het pand slechts te bezoeken; een controle dient te zijn gericht op het gebruik van het pand.
Zienswijze
De eigenaar van het pand heeft tot uiterlijk 18 september de tijd om een zienswijze in te dienen. Na de zienswijzetermijn wordt een definitief besluit genomen en wordt het pand mogelijk gesloten en Drugsoverlast melden bij de gemeente.
Ziet u mensen handelen in drugs of denkt u een drugspand te hebben herkend? Meld het! Zo krijgen we een beter beeld van de overlast en kunnen we daadkrachtiger optreden. U kunt een melding maken bij de gemeente door te bellen met
0345 - 72 88 00 of door online een melding te doen via het
Melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem
U kunt ook een melding maken bij de politie via
0900-8844. Liever anoniem melden? Bel gratis
0800-7000.