Buren - Vrouw veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval
De rechtbank veroordeelt een 55-jarige vrouw uit de gemeente Buren voor het veroorzaken van een verkeersongeval. Hierbij raakten drie slachtoffers zwaargewond. De vrouw krijgt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van negen maanden met een proeftijd van twee jaar.
De vrouw sloeg op 7 augustus 2023 af op de kruising van de afrit A50 en de Cora Baltussen-Allee te Heteren. Ze reed door rood en zag de auto’s niet die zich op de kruisende weg links van haar bevonden. Ze passeerde de stopstreep en raakte de auto van de slachtoffers – die op dat moment groen licht had – aan de zijkant. Hierdoor reed hun auto van het talud af, sloeg meerdere keren over de kop en eindigde zeven meter lager tegen een boom.
Door de verwondingen die de slachtoffers opliepen, kunnen zij tot op de dag van vandaag niet werken. Eén van de slachtoffers was op het moment van het ongeval hoogzwanger, maar voelde daarna haar kindje niet meer. Ze moest een spoedkeizersnede ondergaan. Moeder en kind moesten meerdere weken in het ziekenhuis blijven.
Onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam
De vrouw verklaarde zowel bij de politie als tijdens de zitting dat zij dacht dat het groen was. De rechtbank rekent het haar aan dat zij weigert zelfs maar de mogelijkheid te overwegen dat zij een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Volgens de rechtbank gedroeg de vrouw zich niet zoals van een gemiddelde verkeersdeelnemer mag worden verwacht. Daarom merkt de rechtbank haar handelen aan als aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam.
Strafbepaling
In de meeste verkeerszaken heeft niemand het ongeval gewild, maar dat betekent niet dat een strafrechtelijke sanctie geen doel dient. Een straf is niet alleen belangrijk als signaal naar de slachtoffers, maar benadrukt bijvoorbeeld ook het belang van de verkeersveiligheid in algemene zin.
De rechtbank vindt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 9 maanden passend. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. De rechtbank vindt dat niet op zijn plaats, omdat de vrouw haar rijbewijs nodig heeft voor haar werk en niemand heeft om financieel op terug te vallen. Daarom legt de rechtbank deze straf in voorwaardelijke vorm op, maar dan wel voor een langere periode dan door de officier van justitie geëist.
De schade van de slachtoffers wordt via de verzekering afgewikkeld.