Kerkdriel - 18 en 16 jaar celstraf voor mislukte moordaanslag
De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Druten tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het uitlokken van een poging tot moord en van 3 brandstichtingen. Daarnaast maakte de man zich schuldig aan valsheid in geschrift. De rechtbank veroordeelt verder een 29-jarige man uit Emmen tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor het uitvoeren van de poging tot moord en voor 2 van de 3 brandstichtingen. Daarnaast maakte de man zich schuldig aan nog 6 andere brandstichtingen.
In april 2022 vond op een vakantiepark in Kerkdriel de poging tot moord plaats. De vrouw van de 40-jarige man raakte ernstig gewond door messteken en moest meerdere operaties ondergaan. De 29-jarige Emmenaar stak de vrouw in opdracht van haar echtgenoot (de 40-jarige man uit Druten) neer. Verder was de Emmenaar betrokken bij 8 brandstichtingen in Geldermalsen en omgeving, waaronder de brandstichting in het bedrijfspand van de 40-jarige man op 27 maart 2022. De 40-jarige man gaf de Emmenaar de opdracht voor de brand in zijn eigen bedrijfspand.
Veroordeling voor poging tot moord
De rechtbank vindt bewezen dat de 29-jarige man het slachtoffer met een mes aanviel en haar meerdere keren stak, onder andere in haar rug en haar hals. Het slachtoffer had hierdoor kunnen overlijden. Volgens de rechtbank is de Emmenaar schuldig aan poging moord, omdat de man in opdracht van de echtgenoot naar het vakantiepark ging om de vrouw te doden. De Emmenaar zou hier 50 duizend euro voor krijgen. De 40-jarige echtgenoot veroordeelt de rechtbank voor uitlokking van die poging tot moord. Het is onduidelijk waarom het slachtoffer dood moest.
Veroordeling brandstichtingen
De rechtbank vindt ook bewezen dat de Emmenaar 8 van de 9 brandstichtingen waarvan hij werd verdacht pleegde. Van 2 van deze 8 brandstichtingen vindt de rechtbank bewezen dat deze in opdracht van de 40-jarige man plaatsvonden. Hij beloofde de Emmenaar 150 duizend euro voor het stichten van de branden. De rechtbank spreekt de 40-jarige man vrij van het opdracht geven voor de andere brandstichtingen, omdat daarvoor onvoldoende bewijs is.
1 van de branden vond plaats in het bedrijfspand van de 40-jarige man. Na de brand in het bedrijfspand diende de ondernemer bij zijn verzekering een claim in van ruim 1 miljoen euro. Een getuige verklaarde dat de Emmenaar meerdere branden moest stichten, omdat de verzekering er anders misschien niet in zou trappen. Daarnaast liet de 40-jarige man - terwijl hij in de cel zat - via een medegedetineerde nog een brand stichten bij een oud-werknemer van hem.
Valsheid in geschrift
Volgens de rechtbank is de 40-jarige man ook schuldig aan valsheid in geschrift. Hij was zijn rijbewijs een tijd kwijt omdat hij verdacht werd van een snelheidsoverschrijding. Toen de man daarvan was vrijgesproken, diende hij een verzoek tot schadevergoeding door de Staat in bij de rechtbank. Daarin vroeg hij onder andere een schadevergoeding van 130 duizend euro omdat hij met zijn bedrijf een opdracht zou zijn misgelopen. De man onderbouwde dit met een e-mailbericht van zijn opdrachtgever, maar dat e-mailbericht bleek hij zelf vervalst te hebben.
Gevangenisstraf 40-jarige man
De 40-jarige man had 2 relaties tegelijkertijd. Aan de ene kant was hij bezig met het kopen van een huis met de moeder van zijn kinderen. Maar tegelijkertijd was hij getrouwd met het slachtoffer en wilde hij met haar ook een huis kopen van ruim 1 miljoen, waarvoor hij overigens geen financiering had. Daarnaast was het bedrijfspand van de man afgebrand en keerde de verzekering geen geld uit. Het is duidelijk dat de man zich in een lastige positie had gemanoeuvreerd. Hij wilde op allerlei criminele manieren snel veel geld verdienen. Hij gaf helemaal niets om anderen, ook niet om zijn eigen vrouw die hij zelfs wilde laten vermoorden. De rechtbank vindt dat de man een forse gevangenisstraf verdient. Daarom legt de rechtbank de man een celstraf van 18 jaar op.
Gevangenisstraf 29-jarige man
De Emmenaar is schuldig aan poging moord en 8 brandstichtingen. Hij deed dit alleen maar om snel geld te verdienen. De rechtbank vindt enkel een lange gevangenisstraf passend en legt de man daarom een gevangenisstraf van 16 jaar op.
Schadevergoeding slachtoffers brandstichting
In de zaak van de Emmenaar verzochten 2 slachtoffers van de brandstichtingen om schadevergoeding. De rechtbank beslist dat de man al hun schade moet vergoeden. Het gaat hier om een bedrag van in ruim 470 euro voor 1 slachtoffer en 330 euro voor het andere slachtoffer.
De 40-jarige man moet een schadevergoeding van bijna 4 duizend euro betalen aan het slachtoffer van de brandstichting waarvoor hij vanuit de gevangenis opdracht gaf.
Schadevergoeding slachtoffer steekpartij
Het slachtoffer van de steekpartij verzocht in de zaak van de Emmenaar om schadevergoeding. De vrouw vroeg in de zaak van haar echtgenoot niet om een schadevergoeding. Volgens de rechtbank zijn echter beide mannen aanspraken voor de schade, omdat de echtgenoot de moordopdracht gaf. Daarom moeten beide mannen samen in totaal 41 duizend euro aan het slachtoffer betalen.