Velddriel - Tot 5,5 jaar cel voor betrokkenheid bij drugslab
De rechtbank veroordeelt 4 mannen in de leeftijd van 21 tot 53 jaar tot celstraffen voor hun betrokkenheid bij een drugslab in Velddriel. De mannen maakten zich schuldig aan het treffen van voorbereidingen voor het maken van amfetamine en het daadwerkelijk produceren en aanwezig hebben van deze drug.
Op 15 juli 2022 deed de politie een inval bij een loods in Velddriel. Hierbij troffen ze een drugslab aan dat geschikt was voor grootschalige amfetamineproductie. Op het moment van de ontdekking was het drugslab in werking en was er 640 liter amfetamine-base (olie) aanwezig. In een slaapruimte bij het lab hield de politie een 53-jarige Amsterdammer en een 21-jarige Braziliaan aangehouden. Later spoorde de politie nog een 45-jarige man uit Gelderland en een 37-jarige Nederlander die in België stond ingeschreven op en hield ook deze man aan.
Verklaring Braziliaan
De Braziliaan verklaarde dat er 3 eerdere productierondes hadden plaatsgevonden. Ook verklaarde hij over de verschillende werkzaamheden en taken die hij en de anderen in het lab uitvoerden. De andere 3 mannen zwegen of ontkenden hun betrokkenheid. Ook zij zijn echter veroordeeld, mede op basis van de verklaring van de Braziliaan, telefoongegevens en in het lab aangetroffen DNA-materiaal.
Instandhouding drugshandel
Amfetamine is een zeer verslavende harddrug. De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij een bijdrage leverden aan de instandhouding van drugshandel en de daarmee gepaard gaande negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met de grote omvang van het lab. Daarmee is naar schatting in ongeveer 1,5 maand 1800 liter amfetamineolie geproduceerd, naast de 640 liter die is aangetroffen bij de inval. Dat heeft een groothandelswaarde van ruim 3 miljoen euro. Verder houdt de rechtbank rekening met de verschillende rollen die de verdachten hebben gehad in de drugsorganisatie.
Coördinerende rol
De 37-jarige man die 'De Belg' werd genoemd had een sturende en coördinerende rol. Ook was hij actief betrokken bij het drugsproces. De man werd samen met 'Chinees', een onbekende persoon die niet is opgespoord of aangehouden, gezien als de leider van de organisatie. Hij was eerder in België ook al veroordeeld voor betrokkenheid bij een drugslab en moet nu voor 5,5 jaar de cel in. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
Rol bij chemisch proces
De 53-jarige Amsterdammer had een grote rol bij het chemisch proces waarmee de drugs werden gemaakt. Hij stuurde de Braziliaan aan en betaalde hem uit. Hij krijgt een celstraf van 4 jaar. Dat is een jaar minder dan door de officier geëist.
Huurder loods
Aan de 45-jarige Gelderlander legt de rechtbank ook een celstraf van 4 jaar opgelegd, gelijk aan de eis van de officier van justitie. Hij huurde de loods, vervoerde de medeverdachten vanaf een verzamelplaats naar het lab en zorgde voor de aan- en afvoer van goederen naar het lab. De man was eerder al veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor een softdrugsdelict. Omdat hij opnieuw de fout in is gegaan moet hij naast de celstraf van 4 jaar ook die 3 maanden uitzitten.
Ondergeschikte rol
De 21-jarige Braziliaan had een ondergeschikte rol. Hij maakte schoon en deed andere klusjes die hem werden opgedragen. Aan hem werd een celstraf opgelegd van 3,5 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.
Criminele winst terugbetalen
Het geldbedrag dat de mannen met de drugsproductie hebben verdiend wordt na aftrek van kosten geschat op in totaal 2,6 miljoen euro. Dit bedrag wordt hen ontnomen. Bij het vaststellen van het ontnemingsbedrag per persoon houdt de rechtbank er rekening mee dat naast de 4 mannen ook nog een vijfde persoon ('de Chinees') - die niet is opgepakt - betrokken was bij drugsproductie. De Braziliaan kreeg naar schatting voor zijn werk niet meer dan 3 duizend euro en dat geldbedrag wordt hem nu ontnomen. De 3 andere mannen moeten ieder ruim 6 ton aan criminele winst terugbetalen. Daarnaast moeten de mannen samen nog ruim 80 duizend euro betalen. Dit zijn de kosten voor het ontmantelen van het gevaarlijke drugslab en het opruimen van het chemisch afval.