Gemeente Buren - Gegevens aangeboden op het darkweb
Op 1 april 2022 is de gemeente Buren getroffen door een ransomware-aanval. Inmiddels is het duidelijk geworden dat 130 Gb aan gegevens van ons en van de gemeente Neder-Betuwe zijn aangeboden op het darkweb, een afgesloten en anoniem deel van het internet.
Van die 130 Gb hebben wij nu de helft in beeld. Dat zijn ruim 730.000 bestanden. Welke gegevens daar precies in staan, weten we nog niet. Dat zijn we nu zorgvuldig aan het onderzoeken. Uit de eerste inventarisatie blijkt dat het ook om gevoelige persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie gaat. We verwachten uiterlijk begin volgende week de volledige 130 Gb in beeld te hebben.
Burgemeester Josan Meijers: “We weten nu dat er inderdaad persoonlijke gegevens gestolen zijn en dat vinden we heel erg. We zetten man en macht in om te achterhalen om wat voor gegevens het precies gaat en van wie. We lopen alle bestanden na. Zo weten we van wie er belangrijke gegevens, zoals identiteitsgegevens, zijn gelekt. Inwoners en medewerkers van wie persoonlijke of vertrouwelijke gegevens zijn buit gemaakt, informeren wij zodra bekend is om welke gegevens het gaat.”
De dienstverlening voor de inwoners en ondernemers blijft zoals u van ons gewend bent. Zodra er meer nieuws is, komen we bij u terug via deze pagina op onze website.
Wat doet de gemeente?
Wij zijn alert op signalen dat onze gegevens door anderen gebruikt worden. Als blijkt dat er persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van inwoners en medewerkers zijn buit gemaakt, nemen wij contact op met de betreffende personen.
Wat kunt u zelf doen?
Wees alert! Krijgt u een telefoontje, post of een mail van de gemeente, uw bank of van andere instanties en twijfelt u of dit wel klopt? Neem dan zelf contact op met de gemeente, uw bank, of de andere instantie om het te controleren.
Krijgt u een verdacht linkje doorgestuurd via WhatsApp of per mail, check het linkje veilig via www.checkjelinkje.nl.
Op www.veiliginternetten.nl leest u alles wat u kunt doen om veilig te internetten. Denk aan hoe u veilig draadloos internet, internetbankiert en hoe u veilig gebruik kan maken van uw sociale media. Ook leest u hier hoe u een phishingmail herkent en hoe u identiteitsfraude voorkomt.