Op 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht voor iedere bestaande woning. Voorheen was dit alleen verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar nu dus ook voor bestaande woningen. Een goede ontwikkeling! In 2020 werden maandelijks 550 woningbranden gemeld, een stijging van 25% t.o.v. dat jaar ervoor. Huishoudens hebben steeds meer elektrische apparaten, wat de kans op brand aanzienlijk verhoogt. Zeker als deze apparaten niet juist worden opgeladen, kan sneller brand ontstaan. Daarnaast zijn ook roken, koken, spelen met vuur en kaarsen een vaak vastgestelde bron als het gaat om brand. Brand richt enorm veel schade aan en als je niet op tijd kunt vluchten, kan het zelfs fataal aflopen. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn als brand jou overkomt.
Op de vluchtroute van iedere verdieping een rookmelder
Volgens de nieuwe wetgeving is elke bestaande woning verplicht om op de vluchtroute van elke verdieping een rookmelder te hebben. In tegenstelling tot rookmelders in nieuwbouw woningen hoeven melders in bestaande woningen niet perse een 230V aansluiting te hebben. Een rookmelder die door een batterij gevoed wordt, volstaat. Als je de rookmelders op de juiste manier installeert en onderhoudt, kun je er van op aan dat je op tijd wordt gealarmeerd en kunt vluchten. Zo kan een rookmelder je leven redden.
Optische en thermische rookmelders
Er zijn veel verschillende merken rookmelders op de markt. Deze moeten allemaal voldoen aan het Europese keurmerk EN 14604, anders mogen ze niet verkocht worden. Er zijn twee soorten rookmelders te onderscheiden, optische en thermische. De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. In de rookmelder zit een lichtgevoelige cel die de infrarode lichtbundel opvangt. Als de lichtbundel van de rookmelder door rook wordt verstoord, gaat deze piepen. Een thermische rookmelder werkt op basis van de temperatuur en gaat piepen als de temperatuur snel stijgt.
Van het aanbakken en aanbranden bij het koken gaat een optische rookmelder ook af. Voor de keuken kun je daarom beter een thermische rookmelder nemen. Een thermische rookmelder gaat niet af bij rook zoals een optische rookmelder wel doet. Omdat rook ontstaat bij een smeulende brand waar geen vlammen bij zijn is het raadzaam om voor de andere vertrekken dan de keuken een optische rookmelder te kiezen. Een thermische rookmelder gaat in die situatie niet op tijd af.
Ook zijn er rookmelders die je kunt koppelen met je smartphone. Deze slimme rookmelders sturen een push- of e-mail bericht op je smartphone wanneer in het huis rook, brand of extreme temperatuurstijging gemeten is. Het aanschaffen van een rookmelder is natuurlijk de eerste stap. Maar waar hang je die melders nou precies op? Helaas zien we vaak dat het daar fout gaat.
Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop omdat dit de vluchtroute is als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen op alle verdiepingen, in alle slaapkamers en de woonkamer. Ook in ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, e.d.) is het raadzaam een melder te plaatsen. Hang de rookmelder tegen het plafond en minimaal 50 cm van een muur of hoek.
Waar plaats je de rookmelder niet?
Rookmelders plaats je niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt en ook niet boven de verwarming. Dan heb je kans dat melders onterecht afgaan. Ook in de stoom of damp van een kooktoestel of vaatwasser is het beter geen melder te plaatsen. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder omdat deze reageert op temperatuur en niet op de rook. Ook in de badkamer hang je geen rookmelder. Als je in de badkamer een elektrisch apparaat hebt staan, zorg dan dat je in de gang of de overloop de melder plaatst.
Bestel nu een
basispakket voor 89,00 incl verzendkosten, 3 rookmelders ( vluchtroutes) en 1 Co-melder (nabij de CV) met een kortingscode: 112rvlbrandpreventie !