West Betuwe wapent zich tegen drugslabs
Elke dag worden op locaties in Nederland synthetische drugs, opslagplaatsen of drugslabs aangetroffen. Dit heeft veel impact op een buurt of bedrijf. De gemeente West Betuwe wapent zich tegen deze drugslabs.
Criminelen benaderen vaak eigenaren van loodsen en stallen. Deze ruimten zijn aantrekkelijk om drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen in het buitengebied of op industrieterreinen. Verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur zorgen dat misstanden onzichtbaar blijven. Anonieme tips helpen om drugslabs tegen te gaan. De gemeente start daarom met Meld Misdaad Anoniem de campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’
Bewust maken
Burgemeester Servaas Stoop vindt het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van de risico’s. Hij legt uit waarom: “Drugslabs zijn gevaarlijk en illegaal. Met deze campagne brengen we de ernst van drugslabs onder ogen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten verhuurders uit. Een drugslab zetten ze slordig in elkaar. De gebruikte stoffen zijn giftig en kunnen ontploffen. Het ontdekken van een drugslab heeft ook gevolgen voor de eigenaar. Dit kan leiden tot sluiting van het pand voor een jaar. Kortom, met deze criminelen moet je geen zaken doen. Weet dus aan wie je verhuurt. Ook roep ik iedereen op vermoedens van illegale activiteiten te melden. Dit kan ook anoniem.”
Steun van LTO Noord
LTO Noord vindt het belangrijk dat agrariërs zich bewust zijn van de risico’s en meldmogelijkheden. “Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland, waar onze leden ook toe behoren. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden, kan veel ellende worden voorkomen”, aldus Ton Miltenburg, voorzitter van LTO Noord-afdeling De Betuwe.
Meld het anoniem
Inwoners kunnen anoniem een melding doen bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen politie. Bij M. kunnen inwoners informatie geven over criminaliteit en misdaad. De anonimiteit staat altijd centraal. M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800 - 7000. Melden kan ook via www.meldmisdaadanoniem.nl.