Beesd - Celstraf voor veroorzaken fataal verkeersongeval op A2
De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Zaltbommel voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de A2 bij Beesd. Een 24-jarige vrouw overleed aan de gevolgen van het ongeluk. De man krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden en een rij-ontzegging van 3 jaar opgelegd.
Op 5 juli 2019 reed de man in de avondspits op de A2. Het was druk op de weg. Al eerder die middag vond een aanrijding plaats, en op het traject kon en mocht niet de maximumsnelheid worden gereden. De man zag een zogenoemde ‘stop-en-go file’ niet. Hij reed met zijn auto met hoge snelheid op de auto van het slachtoffer in. Het slachtoffer stond nagenoeg stil met haar auto en werd door de klap tegen de auto voor haar geworpen. Het slachtoffer overleed dezelfde avond als gevolg van deze kop-staart-aanrijding.
Appen in verkeer
In de halve minuut voor het ongeval – met een snelheid oplopend naar in ieder geval 128,5 kilometer per uur – typte de man een bericht op zijn telefoon. Hij raakte het scherm in 34 seconden 30 keer aan. De rechtbank concludeert dan ook dat de man meer dan een halve minuut helemaal niet op de weg heeft gelet. Dit verklaart ook dat hij de matrixborden (die een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aangaven) en de file, tot een seconde voor de aanrijding niet heeft gezien. Er is geen noodremming geweest. Volgens de rechtbank heeft de man zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gehandeld.
Zeer hoge mate van schuld
De rechtbank neemt de man buitengewoon kwalijk dat hij van de ruim 3 minuten voor het ongeval bijna de helft aantoonbaar actief op zijn telefoon is geweest. De man reed met een veel te hoge snelheid in fileverkeer en lette daarbij de laatste halve minuut voor de aanrijding niet op de weg.
De rechtbank oordeelt daarom dat sprake is van een zeer hoge mate van schuld. De landelijke oriëntatiepunten voor rechtbanken nemen daarvoor een gevangenisstraf van 8 maanden en een rijontzegging van 3 jaar tot uitgangspunt.
Persoonlijke omstandigheden man
De rechtbank ziet ook dat de man dit ongeluk niet heeft gewild en dat het ongeluk veel impact op hem heeft gehad. Hij is kostwinner in het gezin en hij heeft zijn rijbewijs nodig voor het uitoefenen van zijn werk. De man heeft verder een blanco strafblad en verklaart zijn rijgedrag te hebben aangepast. In het laatste woord benadrukte de man hoe hij meeleeft met de nabestaanden en dat hij nog altijd iedere dag stil staat bij het ongeluk en de dood van het slachtoffer.
Telefoongebruik in verkeer kost levens
Daar staat tegenover dat de rechtbank een zeer hoge mate van schuld aanneemt. Verder vindt de rechtbank het belangrijk om als signaal aan de samenleving mee te geven dat het gebruik van sociale media tijdens het besturen van een auto letterlijk levens kost. De hoge mate van schuld met de dodelijke afloop van het ongeluk maakt dat de rechtbank in de persoonlijke omstandigheden van de man onvoldoende aanleiding ziet om van het landelijk uitgangspunt af te wijken. Zij legt dan ook - in afwijking van de eis van de officier van justitie - een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden en rijontzegging van 3 jaar op.