Tiel - Voorbereidingen voor de jaarwisseling
Samen met politie en Avri doen we er alles aan om alle feestelijkheden rustig en plezierig te laten verlopen. Daarom nemen we een aantal maatregelen.
Afsluiten glas- en papiercontainers
Avri sluit vlak voor de jaarwisseling alle glas-, kleding- en papiercontainers. Wilt u glas/papier/kleding wegbrengen? Doe dit dan in januari weer. Zet niets naast de container.
Weghalen huisvuil- en puincontainers
Heeft u uw containers in de voortuin staan? Haal deze weg. Zo voorkomt u dat uw container vernield of in brand gestoken wordt. Puin- en zakelijke containers moeten op oudejaarsdag leeg zijn. Als het kan, moeten ze weggehaald worden.
Afsluiten hondenpoepbakken
Avri sluit van 27 december tot uiterlijk 5 januari alle hondenpoepbakken af. Ook de poepzakjes verdwijnen tijdelijk. Volle poepzakjes kunt u alleen in uw eigen afvalcontainer gooien. Het is niet toegestaan om de poep te laten liggen. Haal de zakjes op bij een supermarkt.
Gratis parkeren binnenstad
Om vuurwerkschade te voorkomen, gaan beschermende kappen over de parkeerautomaten. U kunt vanaf 27 december tot 3 januari gratis parkeren in de binnenstad. Dit geldt ook voor de parkeergarage WLP. Parkeren op een vergunninghoudersplaats mag nooit, dus nu ook niet.
Autobanden en ander brandbaar materiaal
Voor het opslaan van autobanden en ander brandbaar materiaal kunt u een bekeuring krijgen. Als u weet dat ergens dit materiaal is opgeslagen, dan kunt u dat (anoniem) doorgeven aan de politie.
Geen vreugdevuren
Een vreugdevuur is gevaarlijk. Daarnaast is het schadelijk voor het milieu en kan zo’n vuur het wegdek beschadigen. Daarom zijn vreugdevuren verboden. Overtreding wordt bestraft. De daders betalen de schade.
Bewaking schoolgebouwen
Om te voorkomen dat vandalen schoolgebouwen vernielen, houdt de politie deze tussen Kerst en oud en nieuw dagelijks in de gaten. Ziet u iets vreemds in of bij de school dat u niet helemaal vertrouwt? Meld dit dan bij de politie.
Handen af van onze hulpverleners
Politie-, brandweer- en ambulancemedewerkers moeten altijd hun werk kunnen doen. Zij zijn er om ons te helpen. Dus ook tijdens de jaarwisseling. Handen af van onze hulpverleners. Geef ze de ruimte, val ze niet lastig en wijs ook (uw) kinderen daarop.
Strenger en hogere straffen
Daders in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling krijgen hogere geldboetes, taak- of gevangenisstraffen. Wist u dat u voor het stunten met vuurwerk gevangenisstraf kunt krijgen? Denk dus twee keer na voor u stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk, zelf vuurwerkbommen maakt of zelfgemaakte vuurwerkbommen afsteekt.
Meld verdachte zaken
U kunt ons helpen. Inwoners zijn de ogen en oren van de buurt. Wordt er in uw buurt zwaar vuurwerk afgestoken? Of ziet u vandalen de boel vernielen? Meldt u dit bij de politie of de gemeente:
- De politie via 0900 8844, bij bijvoorbeeld opslag autobanden en ander brandbaar materiaal, zwaar vuurwerk, vernielingen en geweldpleging.De politie via 112 bij spoed/heterdaad
- Meld misdaad Anoniem, 0880 7000, als u uw naam niet bekend wilt maken.
- De gemeente via (0344) 637 111, bij onder andere losliggende tegels, beschadigd wegdek door vuurwerk en kapotte bushokjes.
Grijp in bij agressie tijdens oud en nieuw
- vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan
- bel 112
- blijf bij het slachtoffer
- maak foto’s voor de politie en meld je als getuige
Assistentiehonden
Laat de jaarwisseling ook voor assistentiehonden en hun baasjes feestelijk zijn. Mensen met een assistentiehond zijn een extra kwetsbare groep als het om vuurwerk gaat. Vuurwerkknallen geven stress en zijn vaak een groot probleem voor assistentiehonden en hun bazen. Wacht even met vuurwerk afsteken totdat een assistentiehond wat verder weg is.
Voor meer informatie zie: https://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/