Zaltbommel - Celstraf voor veroorzaken verkeersongeval op A2
De rechtbank veroordeelt een 54-jarige vrouw uit Hurwenen voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de A2 bij Zaltbommel, het rijden onder invloed van alcohol en het doorrijden na een (ander) ongeval in Hellouw. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 16 maanden opgelegd, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast legt de rechtbank een rijontzetting op.
Op 31 december 2018 vond ter hoogte van Zaltbommel op de A2 een botsing plaats tussen een personenauto en een stilstaande politieauto. De politieauto stond voor een deel op de vluchtstrook en een voor een deel op de rijbaan in verband met de veiligheid voor een eerder pechgeval op de A2. In de auto zaten 2 politieagenten die door het ongeval zwaar lichamelijk letsel opliepen.
Aanmerkelijk onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam gereden
De rechtbank stelt vast dat de vrouw onder invloed van alcohol reed en niet is blijven letten op de weg en het verkeer voor haar. De vrouw zei de rode kruizen op de matrixborden, de snelheidsaanpassing, de (links rijdende) auto’s en de politieauto met verlichting en blauwe zwaailichten niet te hebben gezien. Volgens de rechtbank reed de vrouw harder dan de op dat moment ter plaatse geldende maximumsnelheid. Zonder te remmen botste de vrouw tegen de politieauto. De rechtbank verwijt de vrouw daarom dat zij zeer onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam reed.
Doorrijden na ongeval
De vrouw reed dezelfde avond in Hellouw door, nadat zij met haar auto tegen een bedrijfsbus was aangereden. De eigenaar van de bedrijfsbus hoorde een klap en rende achter de auto van de vrouw aan. Hij sprak haar aan en probeerde de sleutel uit het contactslot te halen. De vrouw reed door terwijl de man nog in haar autoraam hing. De rechtbank vindt dat de vrouw wist of moest vermoeden dat zij schade had aangericht, omdat er een klap te horen was en de man haar had aangesproken en in het autoraam had gehangen.
Consequenties
De rechtbank houdt bij de hoogte van de straf rekening met de consequenties die het ongeval voor de vrouw hebben gehad. Zij is haar baan verloren en zal mogelijk haar huis verliezen omdat zij de slachtoffers een hoge schadevergoeding zal moeten betalen.
Stok achter de deur
De rechtbank vindt het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf noodzakelijk, omdat zij geen inzicht heeft gekregen in de (mogelijke) problematiek van de vrouw. Hierdoor kan de rechtbank de kans op herhaling niet inschatten. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt deze voorwaardelijke gevangenisstraf van belang als stok achter de deur, zodat de vrouw nooit meer onder invloed van alcohol een motorrijtuig gaat besturen. Als bijkomende straf legt de rechtbank een rijontzegging op voor de duur van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.