Tiel/G'malsen - FIOD houdt 3 verdachten aan
De FIOD heeft op 10 december drie aanhoudingen gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen. Verdachten zijn twee mannen van 53 en 30 jaar en een 47-jarige vrouw uit Geldermalsen en Tiel. Er zijn doorzoekingen gedaan in twee woningen en twee bedrijfslocaties in Geldermalsen en Tiel. Daarbij is beslag gelegd op de administratie, een woning, bankrekeningen, auto’s, 23 stamboekpaarden, Rolex-horloges en sieraden. Ook zijn 2 vuurwapens gevonden, die zijn overgedragen aan de politie.
De FIOD is het onderzoek gestart na een melding van een curator. Beide mannen hebben in het zicht van een faillissement vermoedelijk ruim 850.000 euro onttrokken aan hun bedrijf en hierbij diverse crediteuren benadeeld. De gelden werden vermoedelijk contant uit de ondernemingen opgenomen. De verdachten hebben de administratie van het bedrijf vermoedelijk laten verdwijnen zodat de curator niet meer in staat is om de boedel op een juiste manier af te wikkelen.
Op naam van de vrouw staat veel bezit geregistreerd, zoals auto’s, onroerend goed en paarden. Zij heeft slechts een beperkt inkomen en is niet in staat al dit vermogen aan te schaffen en te onderhouden. Vermoedelijk heeft de vrouw het vermogen aangeschaft met crimineel verkregen geld en maakt zij zich schuldig aan witwassen. Tijdens de doorzoekingen heeft de politie bijstand verleend bij de inbeslagneming van de paarden. Ook zijn speurhonden van politie en Douane ingezet.
Foto: Fiod
Faillissementsfraude ondermijnt
Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.
Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.