Rhenoy - Tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag
De rechtbank veroordeelt een 51-jarige pianostemmer uit Tricht voor poging tot doodslag. De rechtbank vindt bewezen dat hij een vrouw uit Rhenoy met een hard voorwerp op haar hoofd heeft geslagen. Hiervoor legt de rechtbank aan de man tbs met dwangverpleging op. Daarnaast krijgt hij 1 jaar gevangenisstraf opgelegd, met aftrek van de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Tot slot moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 3 ton betalen.
De pianostemmer heeft op 21 november 2017 geprobeerd het slachtoffer te doden door haar met een hard voorwerp op haar hoofd te slaan. Zij viel hierdoor op de grond en is bij bewustzijn gebleven. Het slachtoffer heeft het geweld overleefd, maar is hierdoor linkszijdig verlamd geraakt en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Daarnaast kan ze haar werk als dominee niet meer uitoefenen.
Poging doodslag
De rechtbank vindt niet bewezen dat sprake is van poging tot moord, zoals de officier eiste. Uit het feit dat de pianostemmer op de computer heeft gezocht naar termen als ‘Moord met hamer’ en ‘Kan je iemand met een hamer doden’ blijkt dat hij heeft nagedacht over het slaan en mogelijk doden van iemand. Dit betekent nog niet dat hij op de bewuste dag naar de kerk is gegaan met het plan om het slachtoffer te doden. Er zijn namelijk ook aanwijzingen dat het slaan gebeurde vanuit een opwelling. Dit benoemen de deskundigen ook in de rapportages. Als dat het geval is, is geen sprake van poging tot moord, maar van poging tot doodslag. Omdat een opwelling niet uit te sluiten is, en hij haar misschien uit boosheid heeft geslagen, vindt de rechtbank poging tot moord niet bewezen.
Tbs met dwangverpleging
In deze zaak is sprake van een bijzonder ernstig feit met blijvende gevolgen voor het slachtoffer. Volgens de deskundigen heeft de man een stoornis. Het gaat om een autismespectrumstoornis en psychotische kwetsbaarheid. De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de man behandeld wordt, ook om herhaling te voorkomen. Daarom legt zij tbs met dwangverpleging op.
Gevangenisstraf
Daarnaast vindt de rechtbank een gevangenisstraf passend. De officier eiste een gevangenisstraf van 8 jaar. De opgelegde straf is lager, omdat de rechtbank uitgaat van poging doodslag in plaats van poging tot moord. Daarnaast is deze straf lager dan doorgaans wordt opgelegd gelet op de slechte gezondheidstoestand van de pianostemmer. Kort na het geweldsincident kreeg de man een hartstilstand en lag bijna een maand in coma. Hierdoor is hij ernstig geestelijk en lichamelijk beperkt en is ook hij aangewezen op 24-uurs zorg. Als gevolg van het hersenletsel weet de man zich niets meer te herinneren van de gebeurtenissen in de kerk. Dit is ook bevestigd door de deskundigen. Volgens de rechtbank dient een langere gevangenisstraf dan 1 jaar in dit bijzondere geval geen enkel redelijk doel. De rechtbank benadrukt dat zij hiermee op geen enkele manier iets wil afdoen aan de ernst van het feit en de impact en de gevolgen die het heeft gehad voor het slachtoffer.
Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 3 ton, waarvan 150 duizend euro voor immateriële schade, betalen aan het slachtoffer.