OM eist vier jaar gevangenisstraf en ruim 3 miljoen ontneming voor cocaïnesmokkel in ananassen
Voor de invoer van 32 kilogram cocaïne in een lading ananassen heeft de officier van justitie van het OM Oost-Nederland een gevangenisstraf van vier jaar en een ontneming van 3.060.000 euro geëist. Voor de rechtbank in Arnhem stond vandaag een 43-jarige man uit Kerk-Avezaath terecht. Hij wordt ervan verdacht de 32 kg cocaïne vanuit Costa Rica naar Nederland te hebben laten komen.
Op 16 juni 2017 ontving het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC), de politiedienst die internationale opsporingsinformatie verwerkt, informatie waarin werd gesteld dat een scheepscontainer met cocaïne van Costa Rica naar Geldermalsen zou worden vervoerd op naam van Groot Global Trading BV. De container werd in de haven van Antwerpen van een baken voorzien en er werd met een camera zicht gehouden op de loods in Geldermalsen. Op 19 juni 2017 wordt de container de loods ingereden. De vier in de loods aanwezige personen, waaronder de 43-jarige verdachte, worden aangehouden. In de container, geladen met ananassen, bleken 40 ananassen geprepareerd te zijn en voorzien van 800 gram cocaïne per ananas. In totaal werd 32 kg cocaïne aangetroffen.
Drie van de vier aangehouden personen zijn snel weer vrijgelaten, zij zijn geen verdachten meer in deze zaak. De 43-jarige verdachte stelt dat hij niets afwist van de cocaïne in de lading. De officier heeft een andere conclusie: “ Het scenario dat verdachte van niets wist, is volstrekt onwaarschijnlijk. Het is het bedrijf van verdachte, waar verdachte directeur en enig aandeelhouder was, dat een lading ananassen heeft besteld die 32 kg cocaïne bevatte. Deze lading is ook daadwerkelijk geleverd aan verdachte en hij was zelf aanwezig bij het lossen. Het is niet aannemelijk dat er anderen betrokken waren bij de import van de lading.” De officier geeft aan dat er een vitaal businessmodel ontbreekt voor het bedrijf van verdachte, hij zou al een jaar lang behoorlijk verlies moeten lijden. Daarnaast het is onaannemelijk dat een eventuele andere importeur van de cocaïne toe zou staan dat er langere tijd geen controle zou zijn over de lading. Ook ontbraken er ananassen bij de doorleveringen door verdachte aan zijn inkopers.
De officier constateert dat het hier gaat om een zeer ernstig feit. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het binnen het grondgebied van Nederland brengen van een substantiële hoeveelheid cocaïne. Cocaïne is een stof waarvan niet allen het gebruik schadelijk is voor de volksgezondheid, maar welke ook direct en indirect oorzaak is van vele vormen van criminaliteit.”
Naast de gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van voorarrest, vraagt de officier een ontneming van 3.060.000 euro vanwege het financiële voordeel dat verdachte zou hebben verkregen met de illegale handel in cocaïne.