Tiel - Een verdachte in zaak Darkweb loop in Tiel tegen de lamp
Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen week op de zittingsdag met het thema darkweb en wapens in de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 12 maanden (minus voorarrest) en werkstraffen geeist. De strafeisen werden geformuleerd in 3 strafzaken tegen in totaal 3 verdachten. Zij liepen tegen de lamp, nadat zij via het darkweb een (vuur)wapen hadden besteld en op de afspraak ter levering een politiemedewerker troffen in plaats van een wapenleverancier.
De eerste zitting van de dag waarop twee Haarlemmers (26 en 39) zouden terechtstaan, werd vanmorgen gelijk aangehouden. Drie andere strafzaken werden wel inhoudelijk behandeld. De verdachten in die zaken zijn mannen in de leeftijd van 28, 42 en 60 jaar en afkomstig uit Arnhem, Berg en Dal en Hilversum.
Gevaarlijk en verboden
Het OM wil de samenleving waarschuwen voor het gevaar van wapenbezit en wapenhandel. Het in omloop zijn van (vuur)wapens vergroot de kans op ernstige incidenten die de dood tot gevolg kunnen hebben.
Bovendien is het voorhanden hebben van een wapen en/of munitie en het verrichten van handelingen met een wapen verboden en daarmee strafbaar in Nederland. Uitzonderingen staan beschreven in de Wet wapens en munitie, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie. De Wet wapens en munitie is niet van toepassing op het beroepsmatig bezit van wapens door ambtenaren van de krijgsmacht en de politie.
De straffen die hierop staan, lopen uiteen. Op het bezit van een revolver of een pistool staat bijvoorbeeld een gevangenisstraf van drie maanden. Op het bezit van een automatisch vuurwapen staat een gevangenisstraf van negen maanden. De strafmaat wordt daarnaast bepaald door verschillende factoren. Zo zal de straf bijvoorbeeld hoger uitvallen wanneer het wapen geladen was of wanneer het in het openbaar werd gedragen.
Niet anoniem
De mannen die vandaag voor de rechtbank terechtstonden, deden bestellingen op het verborgen deel van Internet, het darkweb. De kopers waanden zich anoniem, maar het gebruik van het darkweb is geen garantie om anoniem te blijven. De politie pleegt diverse interventies om de anonimiteit van kopers en verkopers te ondermijnen en daarnaast is de politie ook actief op het darkweb. Een recent voorbeeld is de heimelijke overname van de online marktplaats Hansamarket. De politie had hierdoor 27 dagen lang inzicht in de illegale handel en communicatie tussen kopers en verkopers.
Ook bij de onderzoeken van de themazitting van vandaag was de politie betrokken: De verdachten hadden niet in de gaten dat de verkopende partij politiemensen waren in plaats van wapenhandelaren.
De strafrechtelijke onderzoeken startten telkens op basis van informatie over een of meer verdachten die op het darkweb op zoek was/waren naar vuurwapens. Op grond van artikel 3 Politiewet is vervolgens door een politiemedewerker contact onderhouden met de verdachte(n). Tijdens dit contact werd een wapen al dan niet met munitie besteld en een werd een ontmoeting gepland voor de overdracht. Na deze ontmoetingen, die vaak plaatsvonden in hotels en horecagelegenheden, werden de verdachten buiten gearresteerd.
De eerste zitting van de dag waarop twee Haarlemmers (26 en 39) zouden terechtstaan, werd aangehouden. Er is nog geen nieuwe zittingsdatum bekend.
James Bond op zolder
Informatie over een bestelling op Valhalla Marketplace leidde op 3 januari 2017 tot de start van het onderzoek dat als tweede op de zittingsagenda vandaag stond. De verdachte is een 42-jarige man uit Arnhem. Er is e-mailcontact geweest tussen een politiemedewerker en de verdachte tussen 12 januari 2017 en 6 februari 2017. In de daarop volgende contacten zijn afspraken gemaakt over de levering van een S&W 2213, een geluidsdemper en 250 patronen voor een aankoopbedrag van 2100 euro. Op de afspraak op 7 februari 2017 is hij in Duiven aangehouden. Het OM verdenkt hem bovendien van het bezit van hennep, heroïne, een hennepkwekerij in een bedrijfspand in Arnhem en diefstal van stroom.
De verdachte verklaarde ter zitting dat hij fan is van James Bond-films en voegde eraan toe: "Het wapen was puur voor de heb. Dan kon ik een mooie foto van mezelf als James Bond maken mét vuurwapen."Ook wilde hij het wapen gebruiken, bij hem thuis: "Het staat op mijn bucket list er een keer mee te schieten op mijn zolder. Ik heb daar een schiethoek ingericht met zandzakken."
Het OM eiste vandaag tegen hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met aftrek van het voorarrest van 66 dagen. Daarnaast vorderde de officier van justitie ontneming van het wederrechtelijk verkregen vermogen van 27.453 euro. Maar ook een verbeurdverklaring van het bedrag dat bestemd was voor aankoop van het wapen. Het OM heeft in die strafeis meegewogen dat verdachte zich niet voor het eerst, maar zelfs tijdens zijn proeftijd, schuldig heeft gemaakt aan een strafbare hennepfeit.
Verzameling WOII
Een 28-jarige man uit Berg en Dal is de verdachte in de derde strafzaak op zitting vandaag. Hij liep in het voorjaar 2016 tegen de lamp. De man werd gearresteerd toen hij op 17 mei 2016 de parkeerplaats opliep van een hotel in Tiel na een ontmoeting met een politiemedewerker. Op 19 april 2016 kwam er informatie binnen bij de politie dat de man via het darkweb, verscholen achter nicknames, een glock 19 wilde bestellen tegen betaling van 1300 euro. Dat bedrag in contanten had hij op zak tijdens zijn aanhouding. Bij hem thuis (zijn ouderlijk huis) werden tientallen (kogel)patronen aangetroffen en in beslag genomen, evenals pepperspray, twee vuurwapens en een ploertendoder. De man heeft een bovengemiddelde interesse in de Tweede Wereldoorlog en wapens, zo is gebleken bij doorzoeking van zijn woning.
Het OM meent dat een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand met een proeftijd van 2 jaar, een werkstraf van 120 uren en verbeurdverklaring van de 1300 euro gepast is.
Boek van Saskia Noort
De vierde en laatste zitting van de dag was die tegen een 60-jarige verdachte uit Hilversum. Het OM eiste tegen hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand met een proeftijd van 2 jaar, een werkstraf van 120 uren en verbeurdverklaring van de 1700 euro voor de aankoop van het wapen.
Via het darkweb plaatste de Hilversummer, middels het gebruik van nicknames, een bestelling van een glock 17 met munitie. In het contact hierover tussen de man en een politiemedewerker werd de prijs van 1700 euro afgesproken. Vervolgens spraken zij af om elkaar op 31 mei 2017 bij een hotel in Vianen te ontmoeten ter overdracht van het bestelde semi-automatisch handvuurwapen. Daar aangekomen, is de zestiger gearresteerd. De politie heeft het bedrag van 1700 euro in 34 biljetten van 50 aangetroffen in een zak van diens colbertje. De man die in het dagelijks leven met een partner een makelaarskantoor leidt, heeft verklaard “te ver te zijn doorgeschoten uit nieuwsgierigheid naar wapenhandel op het darkweb, geïnspireerd door een boek van Saskia Noort”.