Landelijk - Groot aantal moneymules aangehouden
In een gezamenlijke Europese actie naar witwassen zijn 178 verdachten aangehouden. In Nederland zijn 28 moneymules opgespoord. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld voor andere criminelen. Het totale geldbedrag wat op deze rekeningen is gestort, is 23 miljoen euro.
Tussen 14 en 18 november 2016 voerden verschillende handhavingsinstanties en justitiële diensten uit Nederland, Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Moldavië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne een tweede gezamenlijke actie uit op Europees niveau, gericht op het aanpakken van moneymules. De eerste actie vond in februari van dit jaar plaats. De Nederlandse politie in de hoedanigheid van Electronic Crimes Task Force (ECTF), leidde deze actie ondersteund door Europol en Eurojust. Deze succesvolle actie is ondersteund door 106 banken en private partijen.
Opbrengst
De opbrengsten in Europees verband zijn onder andere:
Meer dan 580 moneymules zijn opgespoord
Meer dan 1.350 slachtoffers zijn geïdentificeerd
Er zijn 178 aanhoudingen
Er zijn minimaal 350 onderzoeken geopend en ondervragingen geweest
Het totale verhandelde bedrag is 23 miljoen euro
Meer dan 95% van de transacties van moneymules zijn gelinkt aan cybercrime
Nederland
In Nederland hebben in totaal zes eenheden met de actie meegedaan. Het gaat om de eenheden Limburg, Midden-Nederland, Noord-Holland, Noord-Nederland, Rotterdam en Zeeland West-Brabant. Er zijn in totaal 28 dossiers geopend en 23 personen gehoord. De verwachting is dat er nog verdachten aangehouden zullen worden. De leeftijd van de moneymules is tussen de 17 en 59 jaar en de personen zijn afkomstig uit Almere, Breda, Brunssum, Dordrecht, Groningen, Haarlem, Heiloo, Hellevoetsluis, Hoensbroek, Leek, Lelystad, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Vlissingen, Wormerveer en Zaandam.
Ronselen
Moneymules worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties die hen inzetten voor het ontvangen en overhevelen van onwettig verkregen gelden (onder andere phising) naar bankrekeningen en/of landen. Door gebruik te maken van deze moneymules hebben de criminele organisaties toegang tot gestolen goederen of geld zonder dat de identiteit van hun leden bekend wordt. De geronselde individuen voeren hun opdracht doorgaans op vrijwillige basis uit. Moneymules spelen bovendien een rol in het mogelijk maken van andere misdrijven. Door hun rekening beschikbaar te stellen aan criminelen, kan gestolen geld gebruikt worden voor de financiering van georganiseerde misdaad.
Bewustzijnweek
Op dinsdag 22 november start de ‘Bewustzijnweek’, een preventieprogramma in alle deelnemende landen om bewustwording over deze vorm van criminaliteit en de gevolgen ervan te bevorderen. Het programma is er op gericht om te voorkomen dat mensen als geldezel optreden. De pakkans is zeer hoog en de gevolgen voor de moneymule zijn ingrijpend. De persoon in kwestie wordt namelijk aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen, komt bij banken op de zwarte lijst te staan en wordt uiteindelijk strafrechtelijk vervolgd.