Dodewaard - Veroordelingen voor toelaten mensen in steenfabriek
De rechtbank heeft een 54-jarige medewerker van de Dienst Landelijke Gebieden en de feitelijk beheerder (47) van een voormalige steenfabriek veroordeeld voor het nalaten tot het treffen van maatregelen om te voorkomen dat een voormalige steenfabriek in Dodewaard werd betreden. Zij kregen werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk 6 en 4 maanden opgelegd.
Asbest
Volgens de rechtbank hebben de mannen, afkomstig uit Heteren en Wijk bij Duurstede, nagelaten maatregelen te treffen om te voorkomen dat een voormalige steenfabriek werd betreden. In deze steenfabriek was asbest aangetroffen. Met name in de ovenruimte was sprake van een ernstige asbestbesmetting. Nadat was vastgesteld dat er vermoedelijk een asbestbesmetting in de fabriek was, zijn beide mannen hiervan op de hoogte gesteld. In plaats van maatregelen te treffen heeft nog een voor het publiek toegankelijk evenement plaatsgevonden in de ovenruimte. Hierbij waren meer dan 400 personen aanwezig. Ook vonden er onderhouds- en beveiligingswerkzaamheden plaats op het terrein en in de fabriek. Daarbij werden alle ruimtes betreden.
Rechtsplicht
Volgens de rechtbank waren beide mannen verplicht om maatregelen te treffen om de fabriek ontoegankelijk te maken. Op de 54-jarige man uit Heteren lag een rechtsplicht omdat de instantie waarvoor de man werkte formeel de beheerder was van de voormalige steenfabriek en het bijbehorende terrein. De man zat in een projectgroep en had vanuit zijn functie veel bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken van het terrein en de fabriek.
Ook op de 47-jarige man uit Wijk bij Duurstede lag een rechtsplicht omdat hij feitelijk het beheer voerde op het terrein en in de fabriek.