Geldermalsen - Gevangenisstraffen en werkstraf voor geweldplegers
Vijf mannen die in december vorig jaar betrokken waren bij de verstoring van de openbare orde zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en een werkstraf. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met een ieders rol in het geheel, de persoonlijke omstandigheden en of zij eerder met justitie te maken hebben gehad. In 1 geval heeft de rechtbank het verzoek tot het toepassen van het jeugdstrafrecht afgewezen.
De rechtbank heeft vier verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen:
voor 2 verdachten, van 53 en 22 jaar oud, een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar;
voor de nu 30-jarige verdachte een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook worden 2 eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraffen van 2 en 3 weken tenuitvoergelegd;
voor de 20-jarige verdachte een gevangenisstraf van 2 maanden waarvan 1 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, met daarbij verlenging van een nog lopende proeftijd met een jaar.
De vijfde, de 35-jarige verdachte, is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Daarnaast moeten 2 verdachten schade vergoeden aan 2 gedupeerde politieagenten.
Geweld tegen politiemensen
De rellen vonden plaats bij het gemeentehuis van Geldermalsen op 16 december 2015. Een grote woedende mensenmassa van naar schatting meer dan 1.000 personen, waaronder de 5 verdachten, heeft een groep van nog geen 70 politiemedewerkers van de basispolitiezorg, mobiele eenheid en arrestatie-eenheid ernstig in het nauw gedreven. De politiemensen hadden de taak om de openbare orde te handhaven tijdens de raadsvergadering. Zij moesten bescherming bieden, nadat was besloten om een inspraakavond te houden over een op dat moment al omstreden voorgenomen besluit. De aanwezige politiemensen zijn geslagen en geschopt. Er zijn hekken omver getrokken en in hun richting gegooid. Ook is met zwaar vuurwerk, glaswerk, blikjes, betonblokken en straatstenen naar de politiemensen gegooid. Zij zijn bedreigd en beledigd en werden zelf gehoond omdat ze dit werk voor weinig geld zouden doen.
Verstoring democratisch proces
De Mobiele Eenheid (ME) die de basispolitiezorg voor het gemeentehuis te hulp is geschoten, heeft zich door het geweld vanuit de menigte aanvankelijk moeten terugtrekken. Als gevolg daarvan is de raadsvergadering afgebroken, waarna de raadsleden, de burgemeester en overige aanwezigen zijn geëvacueerd. Daardoor is het democratisch proces verstoord. Dit raakt de Nederlandse samenleving diep in de fundamenten van onze rechtsstaat.
Grens overschreden
De demonstranten hadden geen toegang tot de ingelaste gemeenteraadsvergadering en voelden zich daardoor buitengesloten van de besluitvorming. De boosheid hierover acht de rechtbank op zichzelf niet onbegrijpelijk. Maar door het explosieve geweld is een duidelijke grens in ernstige mate overschreden.