Celstraffen tot 19 jaar geëist voor moord op Yvon Pfaff
Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vandaag voor de rechtbank in ’s-Hertogenbosch gevangenisstraffen van 4 tot 19 jaar geëist voor de moord op Yvon Pfaff.
Gevangenisstraffen
De officieren van justitie eisten tegen een 37-jarige man uit Maurik die vermoedelijk het dodelijk schot afvuurde op de 49-jarige Pfaff, 19 jaar gevangenisstraf vanwege moord en brandstichting. De 41-jarige man uit Den Bosch die vermoedelijk met het idee kwam om Pfaff om het leven te maken en de opdracht daarvoor gaf, eiste de officieren van justitie ook een straf van 19 jaar.
De 32-jarige vrouwelijke verdachte hoorde een straf van 18 jaar tegen haar eisen, volgens het OM fungeerde zij onder meer als ‘’lokaas’’ om Pfaff naar het vakantiehuisje te krijgen waar hij vervolgens vermoord is.
Tegen twee mannen van 35 en 40 jaar werd een straf van 14 jaar geëist voor het medeplegen van de moord en brandstichting. Een 39-jarige man heeft volgens de officieren van justitie ondersteuning gegeven aan de uitvoer van het ernstige delict. Voor zijn medeplichtigheid aan de moord hoorde hij 4 jaar gevangenisstraf eisen.
Italiaanse maffia
In het onderzoek naar de moord heeft de politie gebruikt gemaakt van undercoveragenten die zich voordeden als leden van de Italiaanse maffia. Zij beweerden tegen de overige verdachten dat zij in het belang van de 41-jarige verdachte eventuele sporen van misdrijven weg wilden maken, maar daar hadden ze wel de hulp van de andere verdachten bij nodig.
Undercoveractie
De undercoveractie leverde het gewenste resultaat op: de 37-jarige verdachte en de 32-jarige verdachte gaven in een gesprek met de agenten zeer gedetailleerd toe dat zij in samenwerking met anderen Yvon Pfaff om het leven brachten en zijn stoffelijk overschot in brand staken. De 37-jarige verdachte wees de ‘’maffiosi’ bovendien aan waar zij de bij de moord gebruikte kogels, hulzen en kentekenplaten hadden gelaten.
Het verbrande lichaam van het slachtoffer werd op 22 juni 2014 gevonden in een uitgebrande auto in Sint-Michielsgestel. Eerder die dag werd Pfaff onder valse voorwendselen naar een vakantiehuisje in Ewijk is gelokt. Hij was naar het vakantiehuis gelokt door de 32-jarige vrouwelijke verdachte. Zij verklaarde zelf in verhoren dat ze gebruikt werd als ‘’lokaas’’. Zij zou het slachtoffer verteld hebben een relatie met hem te willen aanknopen, en ze had hem wijsgemaakt dat ze die avond hulp nodig had om haar kleren op te halen in het vakantiehuisje.
Dichtbij doodgeschoten
“Yvon Pfaff werd daar, geheel volgens het vooropgezette plan, vrijwel direct van dichtbij doodgeschoten. Hij zal tot aan zijn laatste momenten niet bedacht zijn geweest op dit levensgevaar, hij kan onmogelijk hebben voorzien dat zij hem in de vakantiehuisje gingen vermoorden. Hij moet tot aan zijn laatste momenten vanuit het niets in doodsangst hebben verkeerd en hij zal ongetwijfeld nog voor zijn leven hebben gevochten. Yvon Pfaff werd op een vreselijk laffe wijze vermoord’’, spraken de officieren van justitie op zitting.
“Ieder van deze verdachten heeft zich dagen-of urenlang kunnen beraden en moet zich op een of meer momenten de betekenis van het plan hebben gerealiseerd; zij hadden het leven van Pfaff kunnen redden maar hebben dat niet willen doen.’’ Volgens het Openbaar Ministerie past niets anders dan een zeer lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtszaak gaat op 18 april verder met de pleidooien van de advocaten.
De verwachting is dat de rechtbank op 23 mei uitspraak doet.