Culemborg - Vanaf vandaag AED functie bij de brandweer Culemborg
Vanaf vandaag gaat ook de Brandweer Culemborg mee uitrukken bij meldingen van reanimaties binnen hun verzorgingsgebied. De brandweer start de reanimatie op in afwachting van een ambulance. Het ambulancepersoneel neemt ter plaatse de reanimatie over van de brandweer.
Medewerkers van de brandweerpost in Culemborg zijn opgeleid om te reanimeren met behulp van een automatisch externe defibrillator (AED). Bij melding van een plotselinge hartstilstand in Culemborg kan de brandweer gealarmeerd worden. De brandweer kan binnen haar verzorgingsgebied vaak snel ter plaatse zijn.
AED
De AED is een apparaat waarmee in bepaalde gevallen het hart weer op gang kan worden gebracht. Dit apparaat is gebruiksvriendelijk en na een korte opleiding kan iedereen er mee werken. Brandweerlieden worden ook jaarlijks bijgeschoold in het gebruik.
Ambulance ondersteunen
Zodra een melding van hartstilstand binnenkomt op de gemeenschappelijke meldkamer (GMK) kan de centralist de brandweer oproepen. De brandweer kan in bepaalde gevallen eerder ter plaatse zijn dan een ambulance. Denk hierbij aan de mogelijkheid dat een ambulance al is ingezet. Wel worden er bij reanimaties standaard twee ambulances naar de plaats incident gestuurd om het incident over te nemen. De brandweer kan in dat geval het ambulancepersoneel ondersteunen.
Brandweerposten met AED-functie
Naast de post Culemborg hebben ook de volgende brandweerposten van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een AED-functie: Beesd, Beusichem, Brakel, Buren, Dodewaard, Gameren, Geldermalsen, Kesteren, Lienden, Lingewaal-Noord (Asperen), Lingewaal-Zuid (Herwijnen), Maasbommel, Maasdriel (Kerkdriel), Maurik, Millingen aan de Rijn, Nederhemert, Neerijnen-Oost (Varik), Neerijnen-West (Waardenburg), Ochten en Zaltbommel.