OM eist werkstraf tegen calamiteitenfotograaf
Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank Den Bosch 40 uur werkstraf geëist tegen een 22-jarige calamiteitenfotograaf uit Drunen. De man wordt ervan verdacht dat hij zich eind februari 2014 onrechtmatig toegang heeft verschaft tot het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS).
Dit systeem ondersteunt de gecoördineerde inzet van politie, brandweer en ambulancezorg en is uitsluitend bedoeld voor Veiligheidsregio’s en hun partners.
Screenshot
Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de politie zijn op 28 februari 2014 een onderzoek gestart, nadat een politiemedewerker via, via een screenshot van het LCMS had ontvangen. Het betrof een print screen van de melding dat een 'zeer gevaarlijke TBS'er gevlucht was'. Dat screenshot is door verdachte rondgestuurd in een Whats App-groep van hem en vier andere freelance calamiteitenfotografen. Ook deelde hij het in een andere Whats App-groep met drie anderen die, net als hij, achter meldingen van calamiteiten en rampen aangaan.
Aangifte
De 112-fotograaf wist tussen 24 en 27 februari 2014 toegang te verkrijgen tot het LCMS-systeem. Van D. had de beschikking over meerdere gebruikersaccounts. Dat is gebleken uit het opsporingsonderzoek door het team high tech crime en uit een aangifte van de beheerder van LCMS. De verdachte heeft in een politieverhoor verklaard deze inloggegevens uit open bronnen te hebben verkregen.
Kwalijk
Volgens de politie valt het standaardwachtwoord inderdaad door onbevoegden via open bronnen te achterhalen. De officier van justitie noemde het maandag “kwalijk” dat juist een systeem als LCMS zo slecht beveiligd was en onbevoegden, zoals verdachte, zich daartoe de toegang konden verschaffen. Dat laat echter onverlet dat verdachte zijn eigen verantwoordelijkheden heeft, aldus de officier van justitie. “De beschikbaarheid van de gegevens betekent niet dat er toestemming is om de gegevens ook voor eigen gewin te gebruiken en met anderen te delen.”