Tiel - Flinke daling misdrijven
De integrale aanpak van criminaliteit door politie, openbaar ministerie, gemeente en, via het Veiligheidshuis, met tal van andere partners werpt zijn vruchten af. De cijfers over 2014 laten een flinke daling zien van de misdaadcijfers. Vooral het aantal woninginbraken daalde fors.
In 2014 vonden 175 woninginbraken plaats. Ten opzichte van 2013 (362) is dit een daling van 52%. Vergeleken met 2012, waarin het aantal inbraken een triest hoogtepunt bereikte, is de daling nog sterker, namelijk 70%. Burgemeester Beenakker is blij met deze afname: “De integrale aanpak van de criminele jeugdgroep is een belangrijke oorzaak van de forse daling. Evenals de inzet van veel mensen, onder wie onze inwoners die onder andere in buurtpreventieprojecten samen met de politie en de gemeente werken aan preventie en toezicht. Dit betekent echter niet dat we achterover kunnen gaan leunen. Elke inbraak of poging daartoe er één te veel. Inbraken hebben een groot effect op het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Het is dan ook belangrijk dat we ons gezamenlijk in blijven zetten. Wat mij betreft betekent dat: preventie, straffen en criminele verdiensten afpakken én perspectief bieden om draaideurcriminaliteit te voorkomen.”
De inbraakcijfers zijn onderdeel van een analyse van de prioriteiten Veiligheid 2010-2014. Deze analyse laat meerdere dalingen zien. Zo is het aantal inbraken in schuren met 35% gedaald tot 27 (2013: 42), kent het aantal diefstallen van motorvoertuigen een daling van 43% ten opzichte van vorig jaar (van 47 naar 27) en het aantal fietsendiefstallen is met 10% gedaald. Het aantal inbraken in winkels en bedrijven is de laatste jaren, na een hoogtepunt in 2011, stabiel. Opmerkelijk is dat het aantal diefstallen uit motorvoertuigen is toegenomen, namelijk 32% ten opzichte van 2013. Hiermee is er een eind gekomen aan de daling die sinds 2011 was ingezet. Burgemeester Beenakker: “Ook om dit soort diefstallen te voorkomen of de daders op te sporen, is het van belang dat bewoners alert zijn en betrokken zijn bij de buurt en straat. Samen bereiken we resultaat.”
Verder is het aantal zaken van mishandeling en bedreiging licht gedaald. Een sterke daling is meetbaar bij het aantal overvallen en straatroof. Hoewel over meerdere jaren stabiel, is er ten opzichte van 2013 een lichte stijging te zien van het aantal zaken jeugdoverlast. Burgemeester Beenakker: “Samen met de politie en onze andere ketenpartners hebben we hier veel aandacht voor. Daardoor wordt er meer gemeld en geregistreerd.
Ook hier geldt dat straffen en perspectief bieden hand in hand gaan. Het Zohra-project, waarin jongeren nieuw perspectief wordt geboden door leer-werktrajecten in samenwerking met het ROC is daar een goed voorbeeld van. Net als de inzet van straatcoaches en de inzet van tijdelijke camera’s.”