Broodje Brandweer met waardering verorberd
Brandweer Gelderland-Zuid besteedde dit jaar op een bijzondere wijze aandacht aan de Nationale Brandpreventieweken. Op woensdag 1 oktober openden 33 brandweerkazernes in de regio de deuren. Thuiswonende senioren waren welkom voor een lunch, waarbij zij, onder het genot van een ‘Broodje Brandweer', alles te horen kregen over een brandveilige woonomgeving. Net zoals in de rest van de regio oogstte het 'Broodje' ook in de Wijchense kazerne waardering. Een sfeerverslag vanuit Wijchen...
‘Lunch met een goed gesprek', zo stond te lezen op de rode placemats vol met brandveiligheidstips. Op woensdagochtend 1 oktober werden de tafels in 33 brandweerkazernes van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid netjes met deze placemats ingedekt. Vervolgens was het wachten op de ruim 1.500 senioren die kwamen voor een ‘Broodje Brandweer'. In Wijchen duurde het wachten niet lang. De eerste bezoekers dienden zich al ruim voor elf uur aan. "Ook leuk dat ik de kazerne nu eens van binnen kan zien", zo klonk het uit de mond van mevrouw Tijsse Klasen. Ze volgde jarenlang BHV-cursussen, maar was toch benieuwd of ze nog wat nieuwe dingen kon leren.
Veel plezier
"De tijd dat je als brandweerman of -vrouw alleen naar de kazerne komt om branden te blussen, is voorbij", stelt Daan Guelen (22) resoluut. "Voorlichting geven over brandveiligheid wordt steeds belangrijker." Daan is vrijwilliger en de jongste telg van de brandweer in Wijchen. Met overduidelijk veel plezier beweegt hij zich langs de tafels, schuift aan en praat met plaatsgenoten die zijn opa of oma kunnen zijn. "Het is erg leuk om te doen. Je ziet de mensen echt genieten en ze zijn heel geïnteresseerd in het onderwerp." Ook Gijs Gommers, eveneens vrijwilliger van het brandweercluster Wijchen-Heumen, beleeft veel plezier aan de gesprekken aan tafel. "Ik werk in de horeca en vind het leuk om met mensen om te gaan. Er waren best veel senioren die aangaven geen rookmelders te hebben. Op mijn manier heb ik ze overtuigd dat rookmelders echt van levensbelang zijn", aldus Gijs.
Met verve overtuigen
"Rookmelders? Nee, die heb ik niet", biecht mevrouw Van Liempt uit Wijchen eerlijk op. "Maar ik denk dat ik ze nu wel ga aanschaffen. Ik neem dan rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat, dat is handig op mijn leeftijd, want ik ben 90 jaar." Twee andere dames aan haar tafel hebben ook geen rookmelders. "Lastig en ze maken lawaai", zo stellen zij. Clustercommandant Roland Pricken en zelfs de verslaggever van De Gelderlander, die ook is aangeschoven, proberen de dames met verve te overtuigen van nut en noodzaak van die "lelijke dingen" aan het plafond en wijzen hen op het rookmelderteam. Dat is een team van vrijwilligers die in heel Nederland rookmelders plaatst bij mensen die dat zelf niet kunnen.
Bewust aangemeld
Mevrouw Bax (83) heeft wel rookmelders in haar woning. "Daar hebben de kinderen voor gezorgd, want zij vinden het belangrijk dat moeder veilig woont. Ik vind dat zelf overigens ook en daarom ben ik vanochtend hier naar toe gekomen." Ook het echtpaar Nouwen heeft zich bewust aangemeld voor Broodje Brandweer. "Brand overkomt mij niet, zo denkt bijna iedereen. Maar zo is het natuurlijk niet. Woningbrand kan ons allemaal overkomen en daarom zijn wij hier", vertellen Annie en Wim Nouwen.
Caravan
De gesprekken aan tafel beperken zich overigens niet alleen tot de woning. Helma en Geert Burgers hebben wat vragen over de brandblusser in hun caravan en de gevaren van koolmonoxide. "Misschien ook iets voor op de placemat", geeft Helma als tip mee. "Geweldig dat de brandweer dit organiseert. Heel sociaal ook", voegt zij er aan toe. Ook het echtpaar Peters (79 en 81) vindt Broodje Brandweer een goed idee van de brandweer. "We hebben weer wat meer kennis opgedaan, bijvoorbeeld over het gebruik van de blusdeken. Je wordt er nooit dommer van en het is ook heel leuk dat die jongens van de brandweer bij je aan tafel komen zitten."