Tiel - School waarschuwt voor modellenbureau
Het RSG Lingecollege heeft ouders gewaarschuwd voor een modellenbureau modellen/leerlingen benadert via de social media.
De school zou de de afgelopen tijd meerdere meldingen hebben gekregen van leerlingen dat ze benaderd via sociale media.
Erkende fotografen zijn veelal aangesloten bij erkende vakverenigingen. Enkele tips voor dat je iets afspreek.
Reageren op een e-mail van een fotograaf
Reageer alleen op een e-mail van een fotograaf die duidelijk vermeld wie hij of zij is en een website vermeld om een indruk te geven van zijn of haar werk. Reageer niet op een e-mail als deze onduidelijk is.
Het portfolio van de fotograaf
Je gaat natuurlijk naar een shoot om daar met mooi stel foto's vandaan te komen. Zorg dus dat je het werk van de fotograaf gezien hebt (op internet of op een andere manier) en dat je dit aanspreekt. Anders is het leuk voor de oefening, maar leverthet misschien niet de foto's op die je graag zou willen.
Hoe komt de fotograaf over?
Is hij/zij beleefd tegen je, spreekt hij duidelijke taal, geeft hij duidelijk aan wat hij van je
wil en heeft referenties? Een online-portfolio of website kan een aardige indruk geven.
Contact adres van de fotograaf
Een amateur- of hobbyfotograaf kan heel goed een @hotmail.com email-adres hebben, maar zodra iemand beweert professioneel te zijn, gaat dit niet meer op! Ieder zichzelf respecterende fotograaf heeft een emailadres behorend bij de website. Dus info@fotoshootklachten.nl en niet f.oto.graaf@hotmail. com !
Als je een twijfel hebt
Ben je benaderd door een fotograaf of modellenbureau en twijfel je aan de bedoelingen? Check dan op een modellensite of er mensen zijn met ervaringen met die personen. Dat levert soms hele leuke reacties op, maar soms word je ook gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor twee! Je kunt ook aan de fotograaf referentiemodellen vragen. Met wie heeft hij gewerkt en vonden zij het leuk. Bel of mail hen persoonlijk!
Goeie fotoshoot afspraken
Bespreek van te voren wat voor soort foto's je gaat maken, zodat je niet geconfronteerd wordt met dingen die jij niet wilt doen. Bespreek ook hoeveel foto's je (bewerkt) krijgt, op wat voor manier je ze ontvangt en wanneer. Zo kun je later terugvallen op die afspraken en weet je waar je aan toe bent. Het handigste is om te vragen om een mailbevestiging met deze afspraken of een contractje.
Bespreek waar jouw foto's voor gebruikt mogen worden.
Hij mag ze namelijk niet zomaar verkopen aan de hoogste bieder. Daarvoor moet hij jouw toestemming hebben. Geef die toestemming niet zomaar! Check waar jouw gezicht voor
gebruikt gaat worden.
Neem iemand mee naar de fotoshoot.
Zeker de eerste keer, bij een onbekend iemand, is het natuurlijk goed om niet alleen te gaan. Een familielid, relatie of vriend/vriendin kan echter ook voor afleidingen zorgen tijdens een shoot. Daardoor kan je concentratie minder worden. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af, bespreek ook met de fotograaf wat hij of zij vindt. Besluit je alleen te gaan, stel dan familie of vrienden ervan op de hoogte, zodat ze weten waar en bij wie je bent.
Modellenbureau's en -schouts
Deze zullen nooit via MSN, webcam, een hotmail- of live-account contact zoeken. Hiervoor geldt hetzelfde als bij het punt hierboven. Stuur ook nooit foto's via MSN door en laat je zeker niet verleiden tot het showen van jezelf via een webcam. Je weet niet wie er aan de andere kant zit en wat er met die beelden gebeurt.