Politie pakt ram- en plofkrakers op
Tijdens een landelijke actiedag in een groot onderzoek naar ram- en plofkraken heeft de politie vanmorgen op tientallen locaties in Nederland in totaal 23 verdachten aangehouden. Zij kunnen in verband worden gebracht met ten minste 50 ram- en plofkraken.
Bij een aantal aanhoudingen werd vanwege de gevaarzetting het arrestatieteam ingezet. Ook de politiehelikopter heeft bij diverse aanhoudingen geassisteerd. In 35 huizen werd een doorzoeking verricht, onder meer gericht op bij de ram- en plofkraken gebruikte middelen, technische en tactische sporen en goederen die met crimineel geld zijn aangeschaft. Bij deze doorzoekingen is gebruik gemaakt van zowel geld- als explosievenhonden. Vooralsnog is een aantal (dure) auto’s inbeslaggenomen, vuurwapens, scooters, verdovende middelen en een hoeveelheid verdacht materiaal wat door de Explosieven Opruimingsdienst onderzocht wordt. De onderzoeken worden nog voortgezet en de politie verwacht de komende tijd nog meer verdachten aan te houden.
Halt toeroepen
Hoofdcommissaris Jannine van den Berg, lid korpsleiding van de politie: 'Vanwege de stijging van het aantal ram- en plofkraken en de toename van het daarbij gebruikte geweld geven we hoge prioriteit aan de aanpak hiervan. Deze aanhoudingen op deze actiedag zijn het resultaat van intensief onderzoek. Samen met het Openbaar Ministerie en de banken doen we er alles aan om deze vorm van criminaliteit een halt toe te roepen, de daders op te sporen en te straffen. Het geweld waarmee dit soort overvallen gepaard gaat is zorgwekkend. De maatschappelijke en financiële schade die dit fenomeen veroorzaakt is groot. De politie en het OM maken er daarom extra capaciteit voor vrij.'
Effecten
Frans Pommer, de landelijk overvallenofficier van het Openbaar Ministerie: 'Vandaag zijn er veel aanhoudingen geweest, het OM zal de verschillende onderzoeken voortzetten om verdachten voor de rechter te kunnen brengen. Het gaat ons niet alleen om de individuele zaken maar ook om de effecten op het fenomeen ram- en plofkraken, zodat we na de actiedag de richting en inrichting van de aanpak door politie en OM verder kunnen bepalen.'
Toename ram- en plofkraken
Dit jaar is er 87 keer een ram- of plofkraak gepleegd. In 2012 zijn er in totaal 133 gepleegd. Ram- en plofkraken vinden door het hele land verspreid plaats, waarbij opvalt dat het toegepaste geweld toeneemt. Waar eerder met behulp van ontploffend gas geprobeerd werd toegang te krijgen tot het geld in de geldautomaat, worden tegenwoordig steeds vaker zware explosieven gebruikt. Daarnaast werden voor het rammen van de kluisruimten auto’s gebruikt die steeds vaker na afloop in brand werden gestoken. Dit veroorzaakte gevaar voor de omgeving, omwonenden en passanten en schade aan de geldautomaten en gebouwen. Daarnaast werden politiemensen steeds vaker geconfronteerd met verdachten die bewapend zijn en met vuurwapens dreigden tijdens hun vlucht.
Samenwerking
De meeste ram- en plofkraken werden uitgevoerd door wisselende groepen daders die landelijk opereren. De aanhoudingen en doorzoekingen op deze actiedag zijn een direct resultaat van de samenwerking tussen de rechercheteams en diverse gespecialiseerde afdelingen uit verschillende eenheden. In combinatie met informatie vanuit de banken zijn onderzoeken naar daders- en dadergroepen maximaal aan elkaar gekoppeld.
Prioriteit
Vanwege de toenemende gevaarzetting bij ram- en plofkraken en het feit dat het aantal ram- en plofkraken ten opzichte van 2012 is toegenomen is vanuit de politie in samenspraak met het Openbaar Ministerie besloten prioriteit te geven aan onderzoeken hiernaar.
Banken
De politie, het Openbaar Ministerie en de banken werken nauw samen in de bestrijding en aanpak van ram- en plofkraken. De banken investeren fors, onder andere door het nog beveiligen van de geldautomaten en de locaties waar zij zijn gevestigd. Daardoor mislukken veel van de ram- en plofkraken. De politie en het Openbaar Ministerie kennen aan dit onderwerp hoge prioriteit toe en maken er extra opsporingscapaciteit voor vrij.