Politie rolt 24 hennepkwekerijen in Noord-Nederland op
In verschillende plaatsen in de drie noordelijke provincies heeft de politie op dinsdag 6 november onderzoeken ingesteld naar hennepkwekerijen. Er werden in totaal 24 hennepkwekerijen ontmanteld en drie verdachten aangehouden. Dat gebeurde in het kader van de Landelijke Hennepdag. In heel Nederland vonden acties plaats tegen hennepteelt.
Groningen
In de Provincie Groningen werden in totaal 14 hennepkwekerijen opgerold: 5x in Groningen, 2x in Delfzijl, 2x in Stadskanaal en 1x in Uithuizen, Appingedam en Oude Pekela. Aan de Zuiderweg in Noordbroek werd een professionele hennepkwekerij aangetroffen met 1600 planten. In Musselkanaal werd in een woning ook een kwekerij ontmanteld. Hier werden 15 zogeheten moederplanten en 215 hennepstekjes gevonden. Moederplanten worden gebruikt om hennepstekjes mee te kweken. Deze worden weer verkocht aan criminelen die een hennepkwekerij willen beginnen. In de provincie werden in totaal 3560 moederplanten en 2135 hennepstekken in beslag genomen.
Drenthe
In een woning aan de Brinkweg in Peize werd een kwekerij met 499 hennepplanten aangetroffen. Alle planten met toebehoren werden vernietigd. De politie trof in een woning aan de Albert Steenbergenstraat in Hoogeveen 2 kilo hennep en 125 gram amfetemine aan. Alle verdovende middelen werden in beslag genomen. De bewoner, een 33-jarige man, werd aangehouden en gehoord over het drugsbezit. Naast Peize en Hoogeveen (2x) werden ook kwekerijen in Zuidlaren en Emmer-Compascuum ontmanteld.
Fryslan
In de Gerben van Tuinstraat in Sint Jacobiparochi trof de politie een hennepkwekerij met 264 planten aan. De planten en de kweekapparatuur werden vernietigd. In een woning aan de Jan Rudolf Thorbeckestraat in Harlingen gebeurde het zelfde. Hier werden 146 hennepplanten met toebehoren opgerold. In de provincie Fryslan werden verder in de plaatsen Warten, Appelscha, Hempens en Sint Annaparochi kwekerijen opgerold.
Plukken
De politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken nauw samen om hen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.Het afpakken van crimineel geld draagt zodoende bij aan herstel van het rechtsgevoel in de maatschappij. Verdachten van georganiseerde hennepteelt kunnen hun omgeving niet langer imponeren met bijvoorbeeld exclusieve sieraden of dure auto’s, die zijn betaald met oneerlijk verkregen vermogen. De politie zal per zaak bekijken op welke manier crimineel vermogen het meest efficiënt kan worden afgepakt. Dat kan onder meer door de rechter hennepgeld verbeurd te laten verklaren of door een ontnemingszaak te starten. Het maakt uiteindelijk niet uit hoe het criminele geld wordt afgepakt, als het maar wordt afgepakt.