Culemborg - Internationale criminele drugs- en witwasorganisatie opgerold
De Regionale Recherche van Politie Gelderland-Zuid heeft samen met de Belgische en Marokkaanse politie en justitie gezamenlijk een onderzoek gedaan naar een internationale drugs- en witwasorganisatie.
Op de actiedag van dit onderzoek zijn op 25 september in Nederland 12 doorzoekingen gaande en twee verdachten aangehouden. Een 26-jarige man uit Culemborg en een 41-jarige man uit Amsterdam.
Voorts worden, onder Nederlandse regie, in Marokko diverse doorzoekingen verricht. In België is onder verantwoordelijkheid van de Belgische politie en justitie eveneens een grootscheepse actie gaande. In o.a. Luik zijn 15 aanhoudingen gedaan en voorts zijn in 25 panden doorzoekingen gaande. Daarnaast is op deze actiedag een begin gemaakt om beslag te leggen op het vermogen wat met criminele activiteiten is verdiend. Dit gebeurt onder regie van Nederland met behulp van de Marokkaanse autoriteiten. De verwachting is dat dit miljoenen zal bestrijken.
België verrichtte al geruime tijd een onderzoek op deze criminele organisatie die zich zou bezighouden met hasjtransporten en witwaspraktijken in Europa. Het geld dat werd verdiend met de drugstransporten, zou via witwaspraktijken worden doorgesluisd en worden belegd in vermogen als panden, appartementencomplexen, horecagelegenheden en bouwgronden in Marokko.
De hoofdverdachten van deze criminele groep bleken in Nederland en België te wonen. Eén van de inmiddels aangehouden verdachten in Nederland bleek (mede-)eigenaar van een coffeeshop in Culemborg. België vroeg daarom hulp aan Nederland. Nederlandse politie en justitie startte vervolgens een zelfstandig onderzoek op de twee verdachten en kreeg zicht op vele geldstromen richting Marokko. Vervolgens werd ook aan de Marokkaanse autoriteiten hulp gevraagd. Het bestrijden van witwaspraktijken heeft een zeer hoge prioriteit in Marokko.
De Marokkaanse politie en justitie wilden graag samenwerken en zegden al hun medewerking toe. Bij dit grote internationale opsporingsonderzoek zijn ook Spanje en Duitsland betrokken omdat ook in deze landen de criminele groep opereerde. Bij de actiedag participeren tevens de Belastingdienst en de FIOD.
Gelet op de aard en omvang van de strafbare feiten heeft burgemeester Van Schelven besloten om de coffeeshop in Culemborg per direct te sluiten. Hij doet dit op grond van art. 13b Opiumwet, subsidiair art. 2:34b APV.
Aan het einde van de actiedag wordt nogmaals een persbericht gepubliceerd met de resultaten van de doorzoekingen, plaatsen en in beslag genomen goederen.