Ontruimingsactie kraakpand goed verlopen
De politie is dinsdagochtend over gegaan tot ontruiming van een pand aan de Zeigelhof dat sinds begin juli was gekraakt. Alle juridische stappen waren doorlopen en de krakers hadden geen gehoor gegeven aan de ontruimingsaankondiging én aanzegging van het Openbaar Ministerie om het pand vrijwillig te verlaten. Tijdens de politieactie, die volgens plan en zonder geweld is verlopen, zijn in totaal 10 aanhoudingen verricht.
Om 06.50 uur ging de ontruimingsactie van start. Doel was om deze goed en veilig te laten verlopen. Hiertoe werden naast ME en arrestatie-eenheden, gespecialiseerde eenheden ingezet die tegen barricades kunnen werken. Op het dak werden de eerste twee aanhoudingen gedaan. Het pand bleek behoorlijk gebarricadeerd, er was forse inzet nodig om naar binnen te komen. Nauwgezet kamde de politie het pand uit en stuitte daarbij eveneens op barricades. Binnen zijn nog eens zes personen aangehouden, een zevende persoon had zich in de directe omgeving verschanst en is daar aangehouden. Tijdens een laatste check van het pand, samen met de eigenaar, werd nog een achtste persoon gevonden en aangehouden. In totaal zijn daarmee tien aanhoudingen verricht voor overtreding van artikel 138a (kraken). Daarna is het pand overgedragen aan de eigenaar, dit was omstreeks 09.00 uur.
Snelrechtzitting
Geen van de verdachten pleegde bij de aanhouding verzet en er zijn geen wapens aangetroffen. De 10 worden op dit moment op het politiebureau verhoord. Het gaat om negen mannen en een vrouw. Eén persoon is met een dagvaarding heengezonden. De negen anderen worden in verzekering gesteld. Aanstaande vrijdag vindt een snelrechtzitting plaats.
Het is de eerste keer sinds de invoering van de anti-kraakwet dat in Nijmegen ook in laatste instantie van het juridisch proces krakers weigerden om het pand te verlaten.
Gebied afgezet
Om veilig en ongestoord te kunnen werken hebben diverse politie-eenheden het gebied rondom het kraakpand ruim afgezet. De Bloemerstraat is tijdelijk afgesloten geweest; het verkeer werd omgeleid. Onder andere bikers en beredenen waren in het centrum aanwezig in het kader van de openbare ordehandhaving. Toezicht bleek voldoende, er deden zich geen incidenten voor.
Ondersteuning uit het hele land
De politieactie is zorgvuldig voorbereid en is ondersteund vanuit alle korpsen binnen onze toekomstige eenheid Oost-Nederland. In totaal zijn circa 150 politiemensen ingezet. Onderdeel daarvan was ook de ingeroepen expertise van BraTra (Brand en Traangaseenheid) uit Amsterdam-Amstelland. Zij brachten ter ondersteuning van de operatie een hoogwerker mee, die stand-by stond. Ook was er samenwerking met het KLPD dat onder andere beredenen en een politiehelikopter inzette.