Politieagenten naar eer en geweten gehandeld, OM stelt geen vervolging in
Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in naar politiemensen die betrokken zijn geweest bij het incident op de A2 oktober vorig jaar. Bij dit incident reed een verdachte in op een gecreëerde file. Een 35-jarige man uit Maastricht kwam hierbij om het leven.
De politie betreurt dat haar inzet heeft geleid tot een ongeval waarbij een onschuldige burger om het leven is gekomen. Dit heeft grote impact op de nabestaanden en betrokken agenten.
Op zaterdagochtend 22 oktober achtervolgen agenten op de A2 een 49-jarige man uit Tilburg. De verdachte had getankt zonder te betalen en werd gevolgd door de pomphouder die de politie alarmeerde. De verdachte reed met valse kentekenplaten, negeerde stoptekens en reed in op politieauto’s. Om langdurige gevaarzetting te voorkomen, werd op ruime afstand een file gecreëerd met uitwijkmogelijkheden. De verdachte stopte niet en reed met onverminderde snelheid in op de file. Hierbij kwam helaas een onschuldige automobilist om het leven.
Onderzoek Rijksrecherche
Na de dodelijke aanrijding heeft de Rijksrecherche een onderzoek ingesteld naar het handelen van de politie. Het OM heeft hieruit geconcludeerd dat betrokken politieagenten niet vervolgd worden. Volgens het OM, dit blijkt ook uit burgerverklaringen, hebben de agenten de achtervolging, het insluiten van de verdachte en het creëren van de file professioneel en beheerst uitgevoerd. Tegelijkertijd concludeert het OM dat het besluit een file te creëren voor deze situatie een te zwaar middel was. Er waren alternatieven in het vooruitzicht. Ten slotte is geconstateerd dat uniforme beleidsafspraken en richtlijnen op zowel landelijk als regionaal niveau ontbreken.
Incident heeft enorme impact
Korpschef Miriam Barendse: ,, Dit incident heeft enorme impact, op de nabestaanden van het slachtoffer en de collega’s. Ons werk is complex en in de actie van een incident moet je beslissingen kunnen en durven nemen. Collega’s hebben naar eer en geweten gehandeld. De gevolgen van dit incident waren op dat moment niet te voorzien. Dit scenario is een nachtmerrie voor iedere collega. Mijn waardering voor de manier waarop zij de actie hebben uitgevoerd is groot; helaas met noodlottige afloop. Het belangrijkste besluit voor ons is het feit dat collega’s niet vervolgd worden. Het oordeel dat de inzet van dit middel niet rechtmatig is, roept een aantal vragen op en vraagt om nader debat. Zo is het nieuw dat het inzetten van een gecreëerde file wordt gezien als geweld en als zodanig wordt beoordeeld.”
Landelijk beleid en richtlijnen
Portefeuillehouder Verkeer van de Raad van Korpschefs, Ad Heil, korpschef Brabant Noord: “De Raad van Korpschefs heeft de aanbevelingen voortvloeiende uit het Rijksrecherche onderzoek ontvangen. Deze zullen worden betrokken in de landelijke discussie over achtervolgingen, insluiten en roadblocks. De afweging tussen langdurige achtervolgingen met risico voor vele verkeerdeelnemers en het zo snel mogelijk doen aanhouden van een vluchtende verdachte zal hierbij aan de orde komen.
Er moet professionele ruimte zijn voor de politie om in complexe situaties te handelen. De praktijk laat zich niet in protocollen vatten. In afwachting van het landelijke beleid en richtlijnen wordt geadviseerd het creëren van een file niet meer in te zetten voor het aanhouden van verdachten.”