Notoire verkeersveelpleger van de weg gehaald bij Utrecht
Het onopvallende videosurveillanceteam van Politie Utrecht vordert dinsdagochtend 26 juni het rijbewijs in en neemt de motorfiets in beslag van een 31-jarige man uit Nijkerk. De politie maakt tegen deze verkeersveelpleger de nodige processen-verbaal op en hij moet een cursus volgen in het kader van een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) en verkeer.
Omstreeks 06.45 uur zien de agenten van de videosurveillance de betreffende motorrijder met hoge snelheid de afrit Zeist passeren en zetten de achtervolging in. Eenmaal op de A28 zien de agenten de snelheidsmaniak met snelheden van 150 km/h rechts het overige verkeer via de vluchtstrook inhalen. Hij vervolgt zijn weg richting Utrecht met een snelheid van 190 km/h, daar waar 90 km/h de maximumsnelheid is. Ter hoogte van de tunnelbak Zeist besluit de bestuurder de parallelbaan A28 te gaan volgen. Daar haalt hij snelheden van 195 km/h waar een snelheidlimiet van 90 km/h geldt. Ook hier haalt hij in totaal vier personenauto's met die hoge snelheid rechts over de vluchtstrook in. Vanaf de A28 neemt hij de A27. Hij gaat daar met 120 km/h de bocht in terwijl 80 km/h de maximumsnelheid is. Ter hoogte van de afslag De Bilt / Veemarkthallen kunnen de agenten de bestuurder op een verkeersveilige manier naar de kant van de weg dwingen.
Klachten van burgers
Bij de politie waren meerdere klachten binnengekomen over een motorrijder die op werkdagen hoge snelheiden reed in de spits op de A28 tussen Nijkerk en Amersfoort. Daarnaast vertoonde deze verkeersveelpleger ander asociaal weggedrag, zoals het met zeer hoge snelheiden passeren van een file, rechts inhalen en oneigenlijk gebruik maken van de vluchtstrook. De politie heeft de burgers die deze klachten hadden ingediend in kennis gesteld van het optreden door het videosurveillanceteam tegen de verkeersveelpleger en bedankt voor hun melding.
Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer
De EMG is een maatregel binnen de vorderingsprocedure van het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR). Deze maatregel is bedoeld voor bestuurders die zich tijdens één rit meerdere malen schuldig maken aan gevaarlijk rijgedrag in het verkeer. Deelname aan deze cursus is verplicht: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Het doel van de EMG is dat bestuurders niet weer risicovol rijgedrag vertonen in het verkeer. De kosten voor de EMG bedragen in 2012 € 810,- . Deelnemers moeten de volledige kosten voor de deelname aan de EMG voor de start van de cursus betalen uit eigen portemonnee.