Live View betrapt overvallers op heterdaad
Live View is een programma van de politie en het ministerie Veiligheid en Justitie om overvallen live in beeld te brengen. Beelden van bewakingscamera's worden bij een overval meteen doorgezet naar de politie. Die heeft zo cruciale informatie over de situatie en kan sneller en effectiever reageren. Bovendien wordt zo bewijs verzameld en vastgelegd.
Het bijzondere van het programma “Live View” is dat publieke en private partijen hun krachten hebben gebundeld om de overvallen aan te pakken. Deze samenwerking sluit naadloos aan op het Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit van de Taskforce Overvallen. De heterdaadkracht wordt door deze aanpak enorm vergroot. Momenteel is het systeem in aantal meldkamers al operationeel. De komende maanden volgt een landelijke dekking Live View.
Overvaller live in beeld
Alarmsystemen van winkels en bedrijven zijn aangesloten op een zogenaamde particuliere alarmcentrale. De live-videobeelden van een overval kunnen tegenwoordig direct naar de Meldkamer van politie, brandweer en GGD worden verstuurd. Dat is het principe Live View.
Concreet betekent dat:
• Als de ondernemer het alarm activeert, zijn camerabeelden meteen live naar
de particuliere alarmcentrale worden gestuurd.
• De particuliere alarmcentrale kijkt of het om een echt of vals alarm gaat.
• Met een druk op de knop zijn de beelden (met locatie aanduiding) via live-streaming direct beschikbaar voor de politie. Dat gebeurt snel en slim (binnen 60 seconden).
• De meldkamer kan dus meteen live meekijken wat er gebeurt:
- zijn er gewonden? (ambulance komt in actie)
- het signalement daders is meteen beschikbaar (politie zet omgeving af)
- de vluchtrichting is meteen duidelijk (inzet helikopter)
- beelden worden veiliggesteld voor de latere bewijsvoering of opsporing
Beveiligd netwerk
De politie maakt geen directe koppeling met het netwerk van de winkel of het bedrijf.
Live View is een goed beveiligd, separaat netwerk van de politie. Het is niet mogelijk dat politiemensen de camera's bedienen. De centralist van de particuliere alarmcentrale bedient het systeem en beslist welke beelden er worden doorgestuurd naar de politie. Daarmee blijft de verantwoordelijkheid van het uitkijken van de videobeelden bij de alarmcentrale.
De politie kan 'slechts' meekijken. Met de alarmcentrales zijn overigens goede afspraken gemaakt over uniformiteit van de bestanden en de minimale eisen aan het beeldmateriaal.
Overvaller volgen
Verder is het mogelijk dat ook beelden van de camera's in de openbare ruimte (winkelgebieden, uitgaanscentra, langs snelwegen) worden gekoppeld aan de betreffende melding. Op die manier is de overvaller bijna letterlijk tijdens zijn vlucht te volgen. Zodra de politiehelikopter in de lucht is, kunnen ook die beelden worden bij geschakeld. De eenheden van de politie efficiënter en effectiever worden ingezet met een vergrote kans om de dader(s) op heterdaad in te rekenen.
Ontwikkelingen
In de nabije toekomst kunnen beelden van de overval doorgestuurd worden naar smartphones van agenten en rechercheurs op straat. Hierdoor wordt het nog gemakkelijk om daders op te sporen. De politiemeldkamer stuurt de agenten in de omgeving van een overval een alarmbericht. In dat bericht kan een foto (snapshot) van de situatie worden meegestuurd. Hierdoor kunnen de agenten nog gerichter op zoek gaan naar de overvaller. Een plaatje zegt immers meer dan duizend woorden.
Multi disciplinair
Bij (grootschalige) calamiteiten kan Live View ook waardevolle beelden geven het ook voor brandweer en ambulancedienst/GHOR. Dit geeft dit Live View een Multidisciplinair karakter.
YouTube
Over de ontwikkeling van Live View is een filmpje geplaatst. In het 2 minuten durende de filmpje wordt de snelheid van het systeem direct duidelijk gemaakt aan de hand van een in scene gezette overval.