Grote controle-actie op en rond spoor
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft donderdag 15 maart tijdens een grote landelijke controle-actie op en rond het spoor 23 personen aangehouden voor uiteenlopende zaken.
De Spoorwegpolitie heeft in samenwerking met diverse partners verspreid over het land controles uitgevoerd om de veiligheid te vergroten en rust en orde op de stations en in het openbaar vervoer te waarborgen. Naast de aanhoudingen zijn 294 boetes uitgedeeld voor verschillende overtredingen. Een drugshond sloeg aan bij ruim 1 kilogram cocaine, welke in het ondergoed van een vrouw was verstopt.
31 stations
Tijdens de controle op 31 verschillende stations zijn door controleurs van de vervoerbedrijven NS, Veolia, Synthus en Connexxion 45.723 reizigers in treinen, bussen en op stations gecontroleerd op het bezit van een geldig vervoersbewijs. Op de stations Hilversum, Eindhoven, Arnhem en Den Haag HS zijn zogehete 100%-controles uitgevoerd. Hierbij zijn alle reizigers gecontroleerd op het bezit van een geldig vervoersbewijs door controleurs van de vervoerbedrijven. Reizigers zonder geldig vervoersbewijs zijn direct uit het openbaar vervoer gehaald om de betalende reiziger geen onnodig oponthoud te laten hebben. In totaal zijn de reizigers in 187 treinen onderworpen aan de controle. De Spoorwegpolitie en de regiopolitie assisteerden bij het controleren van de persoonsgegevens van de zwartreizigers. Ook de Duitse en Belgische politie werkten met de Nederlandse politie samen in de grensgebieden op de internationale treinen.
Aanhoudingen
In totaal zijn 23 personen aangehouden, waaronder een aantal mensen dat stond gesignaleerd, maar ook voor zaken, zoals het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs en het negeren gebiedsverbod. Een 28-jarige man uit Venezuala is aangehouden, omdat hij nog voor € 2010,- aan boetes open had staan. Aangezien hij dit bedrag niet kan betalen, krijgt hij 83 dagen vervangende hechtenis. Boetes zijn uitgedeeld voor onder andere roken op het station waar dat niet is toegestaan, negeren rode licht bij overwegen, veroorzaken overlast en belediging.
Tijdens de actie is samengewerkt met de regiopolitie, agenten uit Duitsland en Belgie, NS, ProRail, controleurs van Veolia, Connexxion en Synthus, Stadstoezicht uit diverse gemeenten, Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en de Belastingdienst.