Verhaal beboete zwangere vrouw blijkt leugen
Woensdagmorgen werd de Regiopolitie Groningen geconfronteerd met een artikel over de mogelijk ongelukkige werkwijze van medewerkers. In het artikel kon geconcludeerd worden dat de politie onzorgvuldig gehandeld zou hebben. Inmiddels blijkt uit het uitgebreide onderzoek dat nagenoeg het gehele verhaal berust op leugens van de vrouw. Voor de vrouw wordt hulp gezocht.
Wat was er gebeurd?
Een zwangere vrouw zou uit een bus zijn gevallen bij het station in Groningen. Politieagenten zouden haar ter plaatse een bekeuring hebben gegeven omdat zij haar ID-kaart niet kon tonen. Zonder op de ambulance te wachten waren de agenten vertrokken, het slachtoffer in hulpeloze toestand achterlatende.
Onderzoek
Naar aanleiding van dit artikel kreeg de politie veel verontwaardigde reacties van zowel media als burgers. De politie had begrip voor de verontwaardiging en trok vervolgens alles uit de kast om het verhaal op waarheid te controleren. In opdracht van waarnemend districtschef Cor de Lange, stelde de politie een uitgebreid onderzoek in. In het eigen computersysteem van de politie kon echter niets teruggevonden worden dat politiemensen bij dit incident waren geweest. Ook de spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en busmaatschappij Q-Buzz werden geraadpleegd. Niemand had informatie over het specifieke incident. Ook daar ontbraken meldingen of er medewerkers ter plaatste waren geweest. Via de Meldkamer zijn alle 1-1-2-meldingen van zowel 3 maart als de dag daarvoor en erna beluisterd. Hieruit blijkt, dat er geen meldingen zijn geweest vanuit het gebied waar het incident zou hebben plaatsgevonden. Ook de berichtgeving dat het slachtoffer zou zijn vervoerd per ambulance naar een ziekenhuis, werd gecheckt. Gekeken werd of er ambulancevervoer was geweest vanaf het hoofdstation in Groningen naar een ziekenhuis. Ook hiervan was geen sprake. Bovendien werden alle uitgeschreven bekeuringen vanaf 3 maart tot op heden gecontroleerd. In het systeem werd geen bon gevonden die was uitgeschreven aan het vermeende slachtoffer.
Waarheidsgehalte
Door de uitkomsten van het interne onderzoek begon de politie ernstig te twijfelen aan het waarheidsgehalte van het verhaal. Met tussenkomst van de journalist werd telefonisch contact gelegd met de familie en het vermeende slachtoffer. Met de uitkomsten begon ook haar naaste familie te twijfelen over het verhaal. De familie sprak vervolgens openlijk uit dat het verhaal van de 21-jarige vrouw gelogen was.