Midden West Brabant 20 % minder ingebroken tijdens carnaval
Een stijging van het aantal woninginbraken tijdens de carnaval 2012 bleef uit. Analyse van de cijfers wijst uit dat de 'carnavalskraker' in 2012 regionaal gezien 20 procent minder heeft gescoord. De politie vroeg met haar campagne: 'Stop de carnavalskraker' aandacht voor de jaarlijkse stijging van het aantal woninginbraken gedurende deze dagen.
Daarin adviseerde zij onder andere ramen en deuren goed te sluiten en verdachte situaties te melden. In 2011 nam de politie 162 aangiftes (waarvan 39 pogingen) van woninginbraak op, dit jaar vond het 130 keer ( waarvan het in 36 gevallen een poging betrof) plaats, een daling van 20% ten opzicht van vorig jaar.
District Tilburg: 2011: 50 (15 pogingen) 2012: 39 (10 pogingen)
District Breda: 2011: 51 (11 pogingen) 2012: 38 ( 8 pogingen)
District Bergen op Zoom: 2011: 30 ( 6 pogingen) 2012: 20 (5 pogingen)
District Oosterhout: 2011: 31 ( 7 pogingen) 2012: 33 (13 pogingen)
Aanhoudingen:
De politie verrichtte tijdens de carnavalsdagen van 2012 in totaal 16 arrestaties op verdenking van betrokkenheid bij inbraak.
Politie inspanningen:
Iedere inbraak is er één teveel! Tussen oktober en maart is de politie in samenwerking met de gemeenten en andere partners extra alert op onder andere woninginbraak. De aanpak richt zich op locaties, tijden en criminelen ofwel: hotspot, hotshots en hot-times. De bestrijding van woninginbraken is een belangrijk speerpunt van de politie Midden en West Brabant. Het korps plant verschillende acties en diverse activiteiten Uiteraard zijn daarbij alle ogen gericht op potentiële verdachten. Door snel en alert te reageren probeert de politie dit soort criminelen op heterdaad te pakken. Speciale rechercheteams spannen zich, samen met het Openbaar Ministerie, in om meer daders achter de tralies te krijgen.
Preventie:
Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen. Elk huis heeft zo zijn zwakke plekken en inbrekers weten dit. Vaak kiezen ze de weg van de minste weerstand. Inbrekers die op 'pad' zijn werken het liefste snel en ongezien. Iedere vorm van inbraakpreventie kan voorkomen dat een dader afziet van de klus die hij dacht te klaren. Een huis is geen bunker, echter met een aantal eenvoudige maatregelen kan het inbrekers behoorlijk lastig gemaakt worden.
Politiekeurmerk Veilig Wonen:
De politie wijst erop dat bij een woning met het keurmerk Veilig Wonen de kans op een inbraak 90% kleiner is, dan bij een woning zonder dit keurmerk. Het keurmerk richt zich op het tegenhouden van de gelegenheidsinbreker, iemand die snel en op een eenvoudige wijze wil inbreken. Goed hang-en-sluit-werk is een van de belangrijkste pijlers.
Flipperen / hengelen:
Bij het flipperen steekt de inbreker een oude creditcard of een liniaaltje tussen de deur en het slot. Daarmee steekt hij de schoot terug, waardoor de deur open gaat. Dit flipperen is te voorkomen door de deur op het nachtslot te doen. Op dezelfde manier wordt ook het ouderwetse “hengelen” voorkomen. Bij de hengelmethode wordt via de brievenbus de voordeur geopend met een ijzerdraad of een klerenhanger.
Kostbare goederen uit zicht:
De politie wijst erop dat het inbrekers wel heel erg gemakkelijk wordt gemaakt als kostbare goederen zoals bijvoorbeeld een laptop vlak achter het raam geplaatst wordt. Bovendien is de apparatuur vaak vanaf de openbare weg goed zichtbaar en benaderbaar. Bij deze werkwijze heeft ook een inbraakalarm weinig nut. De dief heeft de buit al te pakken, nog voordat het alarm in werking treedt.