Tiel - Maatregelen en informatie corso weekend
Het corsoweekend met het fruitcorso, Appelpop en andere activiteiten staat voor de deur. Om deze feestelijkheden in goede -en vooral veilige- banen te leiden, voert de gemeente in samenwerking met de politie extra controles uit op de Waalkade en in de binnenstad. Ook neemt de gemeente verkeersmaatregelen. Vele straten zijn tijdelijk afgesloten voor het verkeer.
Verkeersmaatregelen
Om de doorstroming van het verkeer te kunnen waarborgen, is de wegsleepregeling van kracht. Auto’s binnen het gebied met een parkeervergunning worden uiteraard niet weggesleept. Eigenaren van deze auto’s moeten het aankomende weekend er wel rekening mee houden dat hun pand per auto onbereikbaar is.
Bezitters van een parkeervergunning moeten er wel rekening mee houden dat bepaalde straten ten behoeve van de opening van de corsoweek op 5 en 6 september en op 11,12 en 13 september zijn afgesloten. Hierdoor is een aantal belanghebbenden parkeerplaatsen niet of beperkt bereikbaar.
Transferium
Om ervoor te zorgen dat bewoners minder overlast van geparkeerde auto's hebben, is dit jaar op zaterdag een transferium ingericht bij de afslag Tiel West. De uitstapplaats is ook de opstapplaats. Vanaf het transferium worden de bezoekers vanaf 10.00 tot 18.00 uur met pendelbussen naar de Teisterbantlaan gebracht. Na 18.00 uur worden de bezoekers afgezet bij de rotonde met de Brugstraat (Nabij Total-benzinestation). Dit is dan tevens ook de opstapplaats geworden en hiermee vervalt de opstapplaats aan de Teisterbantlaan. Het parkeren en de pendel is gratis en rijdt tot 01.00 uur.
Westroijensestraat afgesloten
Om (parkeer)overlast in Tiel-Oost te voorkomen en de bereikbaarheid voor hulpdiensten te waarborgen, is het niet mogelijk om op vrijdag (van 17.00-02.00 uur) en zaterdag (11.00 tot 02.00 uur) naar het centrum van Tiel te komen via de Westroijensestraat. Tiel verlaten via deze route is wel mogelijk. Verkeer voor Appelpop en het fruitcorso krijgen een andere route aangeboden via afslag Tiel West.
Tijdelijke fietsenstallingen
Vorig jaar is gebleken dat geparkeerde fietsen de toegang van de promenade belemmerden. Daarom is besloten om het parkeren van fietsen op de toegangswegen naar de promenade te verbieden. Verkeerd geplaatste fietsen worden verwijderd en worden overgebracht naar de fietsenstalling aan de Huf van Burenstraat. Fietsers kunnen gebruik maken van de centrale fietsenstallingen rondom de evenemententerreinen. Deze (onbewaakte) fietsenstallingen vindt u bij:
· Parkeerdek aan de Oude Haven (840 plaatsen)
· de Westluidensestraat, Huf van Burenstraat, parkeerterrein van voormalig waterschapskantoor (1260 plaatsen)
· voor de Kijkuit – Schoolplein (420 plaatsen)
· overzijde Waal bij voetveer (1120 plaatsen)
· de bewaakte fietsenstalling bij de Santwijckse Poort. Speciaal voor het corsoweekend blijft deze stalling op vrijdag- en zaterdagnacht open tot 01.30 uur.
Om de veiligheid van het publiek te waarborgen verzoekt de gemeente, ook namens politie en brandweer, dringend niet met fietsen in de winkelstraten te komen en gebruik te maken van deze (tijdelijk ingerichte) fietsenstallingen.
Vrijhouden van hulpverleningsroutes, verbod plaatsen fietsen
Evenementen trekken veel bezoekers. Daarom is het erg belangrijk dat hulpdiensten in geval van nood snel ter plaatse kunnen komen. De gemeente heeft hiermee rekening gehouden door een aantal hulpverleningsroutes obstakelvrij te houden. De terrassen en podia zijn zo geplaatst dat de hulpdiensten er altijd door kunnen. Deze route wordt doorlopend gecontroleerd.
Het Nederlandse Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis Tiel verzorgt de eerst hulp op het parcours van het Corso, de afdeling Geldermalsen bij Appelpop.
Extra toezicht op vergunningen
Vergunninghouders let op: Voor de veiligheid en om de doorstroming van het publiek te bevorderen, zijn gemeente en politie extra alert op obstakels in het centrum. Daarom controleren zij op de vergunningen die verleend zijn voor dit weekend en op de terrasvergunningen. Hierbij wordt niet alleen gekeken of een vergunning aanwezig is, maar is ook controle op de vergunningsvoorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan marktkramen op de uitstalstroken te plaatsen. Ook wordt gekeken naar de opbouw van het horecaplein en het gebruik van plastic glazen op de terrassen. Het gebruik van plastic valt onder de verantwoordelijkheid van de ondernemers. Toch worden ook de bezoekers verzocht om niet met glas de straat op te gaan.
Eindtijden en geluid
Tijdens de evenementen mag er meer geluid worden geproduceerd dan normaal. Wel moet de overlast binnen redelijke grenzen blijven. Toezichthouders kunnen organisatoren en horecaondernemers verzoeken om het geluid te beperken. Deze zijn verplicht hieraan gehoor te geven. Verder wordt er streng gecontroleerd op de eindtijden. De terrassen moeten uiterlijk om 02.00 uur gesloten zijn. Vrijdag- en zaterdagnacht sluiten de podia uiterlijk om 01.00 uur. Op zondag om 20.00 uur.
Geen warenmarkt
Vanwege alle festiviteiten is er op 12 september geen warenmarkt.
Voetveer
In het weekend kunnen fietsen en bromfietsen niet meegenomen worden op het voetveer. Het voetveer gaat extra afvaarten maken. Om dit mogelijk te maken kunnen alleen voetgangers mee en geldt een speciaal retourtarief van € 2,50. Het voetveer vaart op vrijdag- en zaterdagnacht tot 02.00 uur. Er worden dit jaar twee boten ingezet zodat tegelijk 370 feestvierders naar de overkant kunnen worden gebracht.