112Rivierenland

Het laatste nieuws uit de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal

Drone gebruik

112Rivierenland krijgt met regelmaat vragen over drone gebruik. Hierbij willen we u in het kort op de hoogte brengen hoe de regeling beschreven is.

Vliegt u met een drone?
Check dan of uw aansprakelijkheidsverzekering schade door een drone vergoed.
 
Regels recreatief gebruik drones
De belangrijkste regels voor recreatief gebruik van drones zijn:
 
Een particuliere drone mag (inclusief lading) niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. 
- U mag niet overal vliegen met een drone. Zo mag u niet vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing en gebieden rondom vliegvelden en andere no-flyzones. 
- U moet de drone altijd kunnen zien.
- U mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
- U mag niet in het donker vliegen.
- U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat u direct moet landen zodra u een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met uw drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
- U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen.  U mag dit beeld niet gebruiken om te verkopen en of te publiceren.

Een overzicht van alle regels staat in de Regeling modelvliegen.
 
Boete voor dronepiloot
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een waarschuwing of een boete krijgen. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. De hoogte van de boete of straf hangt af van de soort overtreding. Zo kijkt Justitie of u de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikte. Dit kan ook achteraf als de beelden ergens online staan.
 
Verzekering voor schade drone
Voor het recreatief vliegen met een drone is een verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk. Niet alle WA-verzekeringen dekken schade die met een drone is toegebracht. Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u uitzoekt of uw aansprakelijkheidsverzekering de schade door uw drone wel vergoedt.

Zakelijk gebruiken van een drone
 
Mag ik een drone inzetten voor zakelijk gebruik?
U mag alleen geld verdienen met een drone als u een vergunning heeft. U kunt deze vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 
 
Wanneer gelden de regels voor zakelijk gebruik?
Er is sprake van zakelijk gebruik, als u met de drone geld wilt verdienen. Denk aan videoproductiebedrijven die luchtopnames maken. Het kan ook zijn dat u een drone nodig heeft voor uw bedrijfsvoering. Dit geldt bijvoorbeeld voor inspectiebedrijven die moeilijk bereikbare plekken willen bekijken. Ook dan is er sprake van zakelijk gebruik. 
 
Welke vergunningen heb je nodig voor zakelijk gebruik als piloot met een eigen drone?
Als u als piloot met uw eigen drone geld verdient, dan heeft u de volgende vergunningen nodig: 
 
- Vliegbrevet;
- Bewijs van luchtwaardigheid;
- RPAS Operator Certificate (ROC).
- Operator certificate: ROC-light ( drones tot 4kg)
 
Waar mag ik vliegen?
In verband met de veiligheid mag u niet overal vliegen met uw drone. Zo mag u niet in de buurt van een vliegveld vliegen. U mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water.
 
Naast de regels voor de plaats waar u vliegt, gelden er ook regels voor de omstandigheden waarin u vliegt. U mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen. Ook moet u de drone altijd kunnen zien (VLOS).
 
Dan nog even dit!

Een dronefilmpje?... Dat kan mijn neef en mijn buurman ook wel even doen!

Dat is superleuk natuurlijk en voor prive gebruik zeker een leuke hobby. Maar voor het commercieel gebruik maken van drone opnamen, bijvoorbeeld voor een simpel filmpje op je Facebook bedrijfspagina, komt er iets meer bij kijken en gelden regels zoals o.a. een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Gertjan Koster Fotografie is een van de weinige bedrijven in Rivierenland met een ROC-light vergunning en daarmee commerciële dronevluchten mag uitvoeren. Kortom, voordat je enthousiast je drone filmpje op je facebook pagina/twitter of instragram en/of website zet vraag dan bij je buurman eerst even naar zijn ILT ontheffingsnummer.

Heeft hij deze niet en hoe makkelijk het ook lijkt, denk er nog even goed over na en voorkom hoge boetes of eventuele schade achteraf want commercieel drone vliegen is zonder de vereiste documenten verboden en bovendien ook niet verzekerd! De boetes kunnen oplopen tot 7.800 euro ook voor de eindgebruiker.